Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vtáčiu chrípku v Maďarsku zlikvidovali a opäť povolili vývoz hydiny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Vtáčia chrípka v Maďarsku sa - po novembrovom objavení sa v Báčsko-malokumánskej župe - rozšírila aj na ďalšie župy na juhovýchode krajiny.

Budapešť 12. júna (TASR) - Maďarský Národný úrad pre epidémiu zvierat (OIE) vyhlásil, že s výnimkou Báčsko-malokumánskej župy sú už všetky župy Maďarska zónami bez vtáčej chrípky. Podľa agentúry MTI to dnes oznámil rezort pôdohospodárstva (FM).

S platnosťou od 10. júna povolil príslušný orgán Ruskej federácie dovoz maďarskej živej hydiny a vajíčok z Békešskej, Čongrádskej, Rábsko-mošonsko-šopronskej, Hajducko-biharskej, Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej, Šomodskej a Veszprémskej župy, informoval FM.

OIE podotkol, že v Báčsko-malokumánskej župe sa ešte v apríli objavili prípady chrípky, preto po procese dezinfekcie môžu udeliť župe štatút zóny bez infekcie 24. augusta.

Rusko v decembri zaviedlo pre výskyt vtáčej chrípky zákaz dovozu z Maďarska, pričom pôsobnosť tohto zákazu vo februári rozšírilo na 15 členských krajín Európskej únie.

Vtáčia chrípka v Maďarsku sa - po novembrovom objavení sa v Báčsko-malokumánskej župe - rozšírila aj na ďalšie župy na juhovýchode krajiny.

Laboratórne vyšetrenia potvrdili vírus vtáčej chrípky H5N8 na hydinových farmách v Báčsko-malokumánskej, Békešskej, Čongrádskej a Jasovsko-veľkokumánsko-solnockej župe, oznámil hlavný veterinár Maďarska Lajos Bognár.

Pri južných hraniciach Maďarska sa nákaza vtáčou chrípkou objavila už v roku 2006, vtedy išlo o vírus H5N1, ktorý bol nebezpečný aj pre ľudí. Nákaza hydiny vírusom vtáčej chrípky H5N8 však pre ľudí nepredstavuje žiadne riziko.