Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vučiča šokovalo rozhodnutie Maďarska postaviť plot na hranici

Na snímke srbský premiér Aleksandar Vučič. Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda srbskej vlády povedal, že Srbsko nebude nasledovať maďarský príklad.

Belehrad/Budapešť 17. júna (TASR) - Srbský premiér Aleksandar Vučič je prekvapený a šokovaný z dnešného rozhodnutia maďarskej vlády uzatvoriť srbsko-maďarský hraničný úsek plotom proti migrantom. Agentúra MTI citovala z Vučičovho večerného prejavu v srbskej verejnoprávnej televízii.

Maďarská vláda nariadila ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby do týždňa pripravil projekt vybudovania štyri metre vysokého plota na fyzické uzatvorenie hraníc so Srbskom. Plot bude uzatvárať 175 kilometrov dlhý hraničný úsek. "Tlak prisťahovalcov najviac ťaží spomedzi krajín Európskej únie práve Maďarsko," zdôvodnil rozhodnutie šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Srbský premiér vyjadril názor, že plot nie je riešením. "Najviac ilegálnych migrantov prichádza do Srbska z Macedónska cez Grécko, ktoré je členom Európskej únie. Bulharsko už postavilo plot dlhý 240 kilometrov na hranici s Tureckom, aby zabránil prechodu ilegálnych prisťahovalcov," pripomenul Vučič.

"Aj my by sme mali postaviť múr na macedónskej a bulharskej hranici? Nebudeme stavať múry, za to ručím. Srbsko sa neuzatvorí a nebude žiť v Osvienčime," dodal.

Predseda srbskej vlády podotkol, že nerozumie, o čo ide, preto bude hovoriť s maďarským premiérom Viktorom Orbánom a aj s vedením EÚ o tom, ako chcú situáciu riešiť. Podľa jeho slov nemožno Srbsko viniť za migrantov, ktorí využívajú západobalkánsku krajinu ako tranzitnú trasu.

Srbská a maďarská vláda pripravujú na 1. júla spoločnú schôdzku, Vučič chce v každom prípade na nej hovoriť aj o tejto otázke.

Szijjártó zdôraznil, že rozhodnutie o fyzickom uzatvorení zelenej hranice nie je v rozpore so žiadnymi medzinárodnými právnymi normami.