Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarsko vyhlásilo migračný krízový stav

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér Foto: TASR/Pavel Neubauer

Od polnoci zaviedli na svojich hraniciach mimoriadne opatrenia Slovinsko, Chorvátsko i Srbsko.

Budapešť 9. marca (TASR) - Maďarský minister vnútra Sándor Pintér vyhlásil dnes pre celé územie Maďarska migračný krízový stav, oznámila agentúra MTI.

Podľa jeho slov dnes od polnoci zaviedli na svojich hraniciach mimoriadne opatrenia Slovinsko, Chorvátsko i Srbsko. "Tieto krajiny budú púšťať cudzincov iba s platnými cestovnými dokladmi v zmysle schengenských očakávaní," dodal Pintér.

"Zatiaľ nie je známe, ako zareagujú utečenci a ilegálni migranti, ktorí zostali v uvedených krajinách," zdôvodnil minister rozhodnutie Maďarska.

V týchto krajinách zostalo podľa jeho slov zhruba 10.000 ľudí, ktorí nemajú povolenie na pobyt. "Nevieme, ktorým smerom sa vydajú na cestu, preto sa musíme pripraviť na ochranu štátnych hraníc," dodal.

Minister informoval, že pri hraničných zábranách na juhu Maďarska je v súčasnosti opäť intenzívnejší pohyb, ktorý maďarské orgány monitorujú. Naplnené sú aj tranzitné zóny, v ktorých je podľa Pintéra možné opäť očakávať podobné masové nepokoje, k akým došlo vlani na jeseň.

Maďarská vláda sa z uvedených dôvodov rozhodla vyhlásiť migračný krízový stav pre celé územie krajiny, v rámci tohto opatrenia pošlú k hraniciam viac policajtov a vojakov. Armáda do akcie nasadí 1500 vojakov, polícia hliadky posilní väčším množstvom policajtov z jednotiek prihraničných žúp, povedal Pintér.

Hliadkam podľa Pintéra vytvárajú podmienky k tomu, aby dokázali zadržať ilegálnych migrantov - smerom k hraniciam budujú cesty a pripravujú pre prípad potreby aj osvetlenie zábran.

Minister vnútra podotkol, že migranti zatiaľ neprichádzajú smerom od Rumunska, preto tam nestavajú hraničné zábrany, treba ale rátať aj s takouto možnosťou, dodal. Zelenú hranicu preto vyčistia a dovezú k nej stavebný materiál, aby v prípade nutnosti mohli postaviť plot do desiatich dní.

Hranice pre nelegálnych migrantov uzavrelo aj Macedónsko

Macedónsko úplne uzavrelo svoje hranice pre migrantov bez platných víz a pasov po tom, ako k obdobnému kroku pristúpili aj ďalšie krajiny na takzvanej balkánskej trase: Slovinsko, Srbsko a Chorvátsko.

"Naše hranice sme úplne uzatvorili," povedal pre agentúru Reuters predstaviteľ macedónskej polície, ktorý si neželal byť menovaný.

Macedónsko v uplynukých týždňoch vpúšťalo na svoje územie len malé skupiny Sýrčanov a Iračanov. Podľa údajov macedónskeho ministerstva vnútra však už v priebehu utorka neboli do krajiny vpustení nijakí migranti.

"Macedónsko bude konať v súlade s rozhodnutiami iných štátov na balkánskej trase," povedal hovorca macedónskeho ministerstva vnútra.

Slovinsko, Chorvátsko i Srbsko v utorok oznámili, že uzatvárajú svoje hranice pre migrantov prichádzajúcich bez platných víz. Prakticky to znamená zablokovanie hlavnej migračnej trasy z Grécka do európskeho vnútrozemia.

Na gréckej strane hranice pritom zostáva uviaznutých približne 13.000 migrantov, ktorí nemôžu pokračovať v ceste do západnej Európy. Ďalších približne 1000 sa nachádza v macedónskom utečeneckom tábore pri hraniciach so Srbskom a iných 400 uviazlo na území nikoho medzi Srbskom a Macedónskom.