Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarsko vyjadrilo obavy z protikorupčného plánu USA

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/MTI

Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásil v maďarskom parlamente minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Budapešť 16. decembra (TASR) - Z hľadiska suverenity Maďarska by vyvolávala obavy skutočnosť, keby nejaká krajina v ňom chcela realizovať akčný plán proti korupcii bez konzultácie a súhlasu maďarskej vlády. Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásil v maďarskom parlamente minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Minister reagoval na pondelňajšie slová štátnej tajomníčky rezortu diplomacie USA Sarah Sewallovej, ktorá povedala, že Spojené štáty vypracujú akčný plán podporujúci boj proti korupcii pre dve desiatky krajín strednej a východnej Európy.

Podľa jej vyjadrenia korupčná prax aj vo vzdialených krajinách môže byť hrozbou pre národnobezpečnostné záujmy USA. Sewallová menovala ako príklad korupčných káuz aj Maďarsko, v prípade ktorého USA zakázali vstup šiestim vysokopostaveným štátnym úradníkom práve kvôli korupcii.

Szijjártó zdôraznil, že boj proti korupcii je jedným z najdôležitejších cieľov maďarskej vlády, preto pracuje na novom zákone o verejnom obstarávaní.

Minister pripomenul, že v tejto súvislosti predvolali chargé d'affaires USA v Budapešti Andrého Goodfrienda, ktorému oznámili, že nepovažujú za správne ani to, ak niektorá krajina podporuje občianske organizácie s cieľom vyvíjať nátlak v akejkoľvek záležitosti na demokraticky zvolenú vládu inej krajiny.