Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarsko začne začať s výstavbou vetvy Južného prúdu na budúci rok

Plynovod Južný prúd Foto: TASR/AP

Vláda v Budapešti totiž považuje tento projekt za jediný spôsob, ako si zabezpečiť dodávky plynu. Uviedol András Aradszki, štátny tajomník pre energetiku v rozhovore pre agentúru Reuters.

Budapešť 19. novembra (TASR) - Maďarsko má v úmysle začať s výstavbou svojej vetvy nového ruského plynovodu Južný prúd na budúci rok aj napriek odmietavému postoju Európskej únie (EÚ) a USA. Vláda v Budapešti totiž považuje tento projekt za jediný spôsob, ako si zabezpečiť dodávky plynu. Uviedol András Aradszki, štátny tajomník pre energetiku v rozhovore pre agentúru Reuters.

Brusel a Washington argumentujú, že Južný prúd definitívne upevní energetickú závislosť východnej Európy na Rusku. A považujú podporu zo strany Budapešti sa známku, že Maďarsko mieri na obežnú dráhu Ruska.

Ale Budapešť protirečí a tvrdí, že po kolapse konkurenčného európskeho projektu Nabucco, ktorý mal prepravovať plyn z Azerbajdžanu do Európy, nemá žiadnu inú alternatívu.

"Plynovod Nabucco nebude a po takmer 10 rokoch váhania, a najmä z hľadiska situácie na Ukrajine, musíme konať," povedal Aradszki.

"Každý ukazuje na Maďarsko, ale zabúdame, že v roku 2013 Chorvátsko zlyhalo, čo sa týka investícií do spätného toku umožňujúceho transport plynu do Maďarska. To isté platí aj pre Rumunsko," dodal.

Maďarsko, ktoré väčšinu plynu pre svoju spotrebu dováža z Ruska, plánuje dokončiť svoju vetvu nového plynovodu do roku 2017. Južný prúd má obchádzať Ukrajinu a po dne Čierneho mora prepravovať plyn do Bulharska.

Aradszki pripomenul, že aj Severný prúd, ktorým sa dnes transportuje plynu po dne Baltického mora do Nemecka, bol postavený preto, aby obchádzal územie Bieloruska.

Podľa Aradszkiho štáty, ktoré podporujú Južný prúd - Slovinsko, Maďarsko, Rakúsko a Bulharsko - požiadali Európsku komisiu, aby prediskutovala s Moskvou, ako tento projekt zosúladiť s pravidlami EÚ. Odporcovia projektu ale argumentujú, že len zvýši závislosť EÚ od dodávok plynu z Ruska.

Maďarsko v septembri zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu, ktoré jej pomáhali prežiť energetickú blokádu Ruska. Budapešť to odôvodnila plnením zásobníkov na zimu. Aradszki potvrdil, že ruský energetický koncern Gazprom tlačil na Budapšť, aby zastavila transport plynu na Ukrajinu, ale podľa neho z technického hľadiska je možné ho v decembri znova obnoviť, ak o to Kyjev požiada.

Aradszki na záver dodal, že separátne plynové potrubie, ktoré spája Maďarsko so Slovenskom môže začať prevádzku na plný výkon v januári a môže transportovať plyn oboma smermi.