Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tisíce demonštrantov skandovali protivládne heslá pred sídlom Fideszu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Protest podporilo takmer 100 občianskych združení. Novinkou zhromaždenia, s ktorou prišli demonštranti, je maďarská vlajka uprostred doplnená vlajkou Európskej únie.


Budapešť 12. apríla (TASR) - Tisíce protestujúcich na budapeštianskom Námestí hrdinov vytvorili po dnešnej demonštrácii obrovské srdce, do ktorého umiestnili nápis "Civil" (občiansky). Okrem novely vysokoškolského zákona, ktorá ohrozuje fungovanie Stredoeurópskej univerzity (CEU), protestovali aj proti vládou pripravovanej legislatívnej úprave namierenej proti civilnému sektoru.

Oficiálne zhromaždenie, na ktorom sa podľa komerčnej televízie ATV zúčastnilo okolo 8000 ľudí, sa skončilo o 19.00 h. Zhruba 3000 protestujúcich sa potom vydalo smerom k susednej ulici Lendvay, kde sídli vládna strana Fidesz.

Dav skandoval heslá ako "Policajný štát!", "Špinavý Fidesz!", "Vlastizradcovia!", "Vo dne v noci klamete!" či "Orbán zmizni!" a na policajtov uzatvárajúcich vstup do ulice hádzali papierové lietadielka.

Polícia o 19.35 h oznámila protestujúcim, ktorí sa tlačili na policajný kordón, že konajú protiprávne a vyzvala ich aby ustúpili. Dav však odmietol cúvnuť a mnohí si sadli na zem pred policajtov. Okolie sídla Fideszu stráži množstvo policajtov a ďalšie jednotky sú pripravené na nasadenie v okolitých uliciach.

Časť protestujúcich má v pláne až do rána blokovať dopravu na rušnej križovatke Oktogon.

Protivládnu demonštráciu na Námestí hrdinov, ktorá je štvrtou za uplynulých 11 dní, podľa spravodajského servera hvg.hu organizovala skupina Civilizáció prostredníctvom Facebooku. Podľa nej by príslušný návrh novely zákona týkajúcej sa civilného sektora výrazne skomplikoval jeho fungovanie.

Protest podporilo takmer 100 občianskych združení. Novinkou zhromaždenia, s ktorou prišli demonštranti, je maďarská vlajka uprostred doplnená vlajkou Európskej únie. Na predchádzajúcich protestných akciách sa pokúšali protestujúci vyvesiť vlajku EÚ na rôzne štátne inštitúcie vrátane parlamentu. Vo väčšine prípadov im v tom zabránila polícia.

Budapeštiansky protest, na ktorý dnes prišli najmä mladí ľudia a ľudia v strednom veku, podporili aj demonštrácie v maďarských mestách Péč, Debrecín, Miškovec, Šopron, Segedín a Békešská Čaba, ale aj v Berlíne, Bruseli, Londýne či v Helsinkách.