Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Fidesz zrejme v parlamente nezíska dvojtretinovú väčšinu

Prvé neoficiálne výsledky volieb by podľa Národnej volebnej komisie (NVB) mohli byť zverejnené okolo polnoci. Foto: TASR/AP

Voľby sprevádzal vysoký záujem voličov.

Budapešť 8. apríla (TASR) - V Maďarsku vládnuca strana Fidesz pravdepodobne nezíska v parlamente dvojtretinovú väčšinu. Podľa agentúry Reuters to v nedeľu uviedol predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Gergely Gulyás.

"Teoreticky je ešte stále možné všetko, keďže dáta zatiaľ nepoznáme," povedal Gulyás.

Upozornil však, že v Maďarsku je získanie dvoch tretín kresiel v parlamente - ústavnej väčšiny - možné iba vtedy, ak strana v 106 jednomandátových obvodoch nestratí viac ako 10 mandátov a ak medzi víťazom a stranou na druhom mieste je rozdiel najmenej 20 percentuálnych bodov. Gulyás dodal, že takúto situáciu nepovažuje za reálnu.

Volebné miestnosti v Maďarsku sa v nedeľu o 19.00 h zatvorili. Výnimku tvoria tie okrsky, kde ešte voliči čakajú v radoch.

Národná volebná komisia (NVI) oznámila, že voliči, ktorí sa do radu postavili do 19.00 h, budú môcť odovzdať svoj hlas v parlamentných voľbách.

NVI nezačne zverejňovať čiastkové výsledky sčítania hlasov, kým sa nezavrú všetky volebné miestnosti.

Ako informovala agentúra Reuters, predbežné výsledky parlamentných volieb v Maďarsku sa očakávajú okolo 23.00 h SELČ.

Fidesz: Je nádej, že terajšie voľby budú mať rekordne najvyššiu účasť



Existuje nádej, že terajšie parlamentné voľby v Maďarsku budú mať rekordne najvyššiu účasť, nadchádzajúce Národné zhromaždenie tak bude mať veľmi silný mandát. Povedal to v nedeľu večer v Budapešti po zatvorení volebných miestností predseda parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Gergely Gulyás.

"Boli síce porušené nejaké pravidlá, aj Fidesz podal niekoľko sťažností, avšak v zásade neboli zaznamenané okolnosti, ktoré by ovplyvnili poriadok hlasovania," povedal politik vládnej strany.

Gulyás vyjadril radosť z toho, že účasť voličov na parlamentných voľbách bola vysoká. "Svedčí to o tom, že maďarská demokracia je silná, občania Maďarska chcú rozhodovať o svojej budúcnosti," dodal predseda frakcie vo volebnom centre strany Fidesz.

Gergely Gulyás, archívna snímka
Foto: TASR/Martin Baumann


Volebná účasť zatiaľ dosiahla 63,21 percenta oprávnených voličov



Do 17.00 h prišlo k volebným urnám v krajine 63,21 percenta oprávnených voličov.

S odvolaním sa na aktualizované údaje Národnej volebnej kancelárie (NVI) o tom informovala tlačová agentúra MTI.

Volebná účasť v maďarskej metropole Budapešť dosiahla v spomínanom čase 67,28 percenta.

Spomedzi jednotlivých žúp krajiny bola najvyššia účasť vo Vašskej župe na západe krajiny (66,71 percenta) a najnižšia v Hajducko-biharskej župe na východe Maďarska (58,86 percenta).

O volebnej účasti sa v predchádzajúcich voľbách v Maďarsku informovalo vždy o 17.30 h. Najvyššiu účasť o tomto čase zaznamenali v roku 2002 (65,56 percenta), pred štyrmi rokmi činila iba 56,77 percenta.

Hlasujú aj Maďari v zahraničí



Hlasovanie občanov Maďarska, kde sa konajú v nedeľu parlamentné voľby, sa skončilo medzičasom už na 36 zastupiteľských úradoch krajiny v zahraničí.

Spomedzi celkove 4972 tam sa zdržiavajúcich voličov využilo volebné právo napokon 4376.

Informovala o tom tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na Národnú volebnú kanceláriu (NVI).

Národná volebná kancelária (NVI) zaevidovala celkove 58.320 maďarských občanov s trvalým pobytom v Maďarsku, ktorí v deň volieb budú v zahraničí a prejavili záujem voliť tam. Umožní im to 118 zastupiteľských úradov v 84 krajinách vrátane Slovenska.

K urnám do 15.00 h prišlo rekordných 53,64 percenta voličov

K urnám parlamentných volieb v Maďarsku prišlo v nedeľu do 15.00 h celkom 4.224.112 oprávnených voličov, čím účasť dosiahla rekordných 53,64 percenta, vyplýva z údajov Národnej volebnej kancelárie (NVI).

Vysoká účasť by mala podľa pozorovateľov prospieť skôr opozícii. Pred štyrmi rokmi sa v tomto čase účasť vyšplhala iba na 45,02 percenta.

Doposiaľ najvyššiu účasť na demokratických voľbách k 15.00 h zaznamenali v roku 2002 s hodnotou 51,78 percenta, vtedy vládna strana Fidesz premiéra Viktora Orbána voľby prehrala.

Volebné miestnosti budú otvorené do 19.00 h.

Priebeh volieb v Maďarsku je pokojný, narušili ich lokálne incidenty

Parlamentné voľby, ktoré sa v nedeľu konajú v Maďarsku, priniesli niekoľko neobvyklých udalostí, o ktorých informovala Národná volebná kancelária (NVI) i tlačová agentúra MTI.

V obci Rábatamási v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe na severozápade krajiny hraničiacej so Slovenskou republikou dostal epileptický záchvat vo volebnej miestnosti mladý volič krátko po vhodení volebného lístka do urny. Situácia si tu vynútila prerušenie hlasovania na osem minút. Mladík požiadal následne, aby mu nevolali sanitku, takže zodpovední ho odprevadili do inej miestnosti a informovali jeho blízkych.

Rýchlu zdravotnú pomoc museli však privolať do jednej z volebných miestností v Zalaegerszegu, keď tam náhla nevoľnosť postihla člena volebnej komisie. Hlasovanie tu však nemuseli prerušiť, záchranári postkytli pacientovi prvú pomoc mimo volebnej miestnosti a potom ho previezli do nemocnice.

Vyše osem miliónov oprávnených voličov Maďarska môže v nedeľu 8. apríla 2018 rozhodnúť o novom zložení Národného zhromaždenia. Na snímke voľby v XII. budapeštianskom obvode.
Foto: TASR - Ladislav Vallach

Z jedného z volebných obvodov v baníckom meste Komló v Baranskej župe na juhozápade Maďarska došlo nedopatrením v dôsledku nedorozumenia k vyškrtnutiu kandidáta opozičnej Demokratickej koalície (DK) Ferenca Nagya z ôsmich hlasovacích lístkov. O platnosti odovzdaných hlasov rozhodne miestna volebná komisia pri ich sčítaní posudzujúc individuálne každý z nich.

Komerčná televízia ATV s odvolaním sa na komuniké centristického politického hnutia Momentum priniesla správu o tom, že voliči informovali údajne o viacerých nezrovnalostiach.

V meste Cegléd v Peštianskej župe vraj manželský pár dostal dva hlasovacie lístky pre kandidátov v individuálnom volebnom obvode, ale žiadny na výber politickej strany.

Národnostné hlasovacie lístky sa dostali údajne i do rúk občanov, ktorí nie sú registrovaní sťaby voliči-príslušníci národnostných menšín.

Muž volí vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb v Maďarsku 8. apríla 2018 v Hortobágy, asi 180 km východne od Budapešti.
Foto: TASR/AP

V istom domove pre skôr narodených v Budapešti vraj vyberali mená z kandidátok namiesto chovancov s ťažkou demenciou iné osoby.

Podobná správa prišla aj z Albertirse v Peštianskej župe o hlasovaní namiesto starých spoluobčanov.

Niektorí voliči sa sťažovali na skutočnosť, že volebný lístok nebol opatrený pečiatkou, iní, že chceli hlasovať v zahraničí, ale nedostali včas volebný lístok.

Do 13.00 h prišlo k volebným urnám 42,32 percenta oprávnených občanov

V Maďarsku pokračujú v nedeľu parlamentné voľby.

Do 13.00 h prišlo k urnám v krajine 42,32 percenta oprávnených voličov.

S odvolaním sa na aktualizované údaje Národnej volebnej kancelárie (NVI) o tom informovala tlačová agentúra MTI.

Volebná účasť v maďarskej metropole, kde volebné právo využili už skôr i najvyšší ústavní činitelia, prezident János Áder a premiér Viktor Orbán, ako aj niektorí vedúci predstavitelia opozície, medzičasom prevýšila celoštátny priemer a dosiahla 45,52 percenta voličov.

Vo všetkých župách bola účasť do 13.00 h nižšia, pričom najviac voličov prišlo do volebných miestností v Peštianskej župe (45 percent), v Hevešskej župe (43,74 percenta) a v Stoličnobelehradskej župe (43,61 percenta). V niektorých župách však účasť nedosiahla ani hranicu 40 percent.

Volili už aj lídri opozičných strán od G. Vonu až po B.Szélovú


Prebiehajúce parlamentné voľby v Maďarsku rozhodnú o osude krajiny na najmenej dve generácie. V hlasovaní ide o to, či sa stane vysťahovaleckou krajinou, vyhlásil v nedeľu v Gyöngyösi, kde odvolil v spoločnosti manželky, líder ultrapravicového Jobbiku Gábor Vona.

Podľa vlastných slov hlasoval za zmenu vlády a za to, aby "po dnešnom dni prišlo lepšie Maďarsko".

Líder ultrapravicového Jobbiku Gábor Vona a jeho manželka Krisztina volia vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb v Maďarsku 8. apríla 2018 v maďarskom Gyöngyöse.
Foto: TASR/AP

Šéf opozičného parlamentného subjektu poznamenal, že rysujúca sa vysoká volebná účasť zvyšuje šance na zmenu vlády a vyzval občanov, aby využili právo spolurozhodovať vo voľbách.

Aj volebný líder bloku Maďarská socialistická strana-Dialóg (MSZP-Párbeszéd) Gergely Karácsony, ktorý prišiel do volebnej miestnosti v XIV. budapeštianskom obvode (Zugló) v spoločnosti manželky, dcéry a syna, hovoril o povzbudzujúcej vysokej volebnej účasti pre všetkých, ktorí túžia po zmene.

Líderka liberálnej a ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) Bernadett Szélová a jej manžel Bálint Szél volia vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb v Maďarsku 8. apríla 2018 v Budapešti.
Foto: TASR/AP

Súčasne vyjadril nádej, že ak účasť prevýši hranicu 70 percent, jestvujú reálne šance na to, že ľudia túžiaci po zmene nebudú mať väčšinu iba v spoločnosti, ale aj medzi hlasujúcimi.

Vieru vo volebný úspech opozičných síl vyjadril krátko po hlasovaní v II. budapeštianskom obvode aj expremiér, líder Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány. Osobne dúfa, že od pondelka sa bude treba zaoberať prípravami pre vytvorenie novej vlády krajiny. Súčasne poznamenal, že zisky vládneho Fideszu zrejme nedosiahnu úroveň výsledkov prieskumov verejnej mienky.

Informácie priniesla tlačová agentúra MTI.

Líderka liberálnej a ochranárskej strany Politika môže byť iná (LMP) Bernadett Szélová hovorila po vhodení volebného lístka do urny v Budakeszi v Peštianskej župe o tom, že jej strana pripravila program pre 21. storočie a pracuje s politikmi, ktorí môžu krajine priniesť iba dobro. Vyslovila sa za investovanie do vzdelávania, značný akcent na zdravotníctvo a pomoc občanom, aby boli na tom dobre na trhu práce. Toto hrá prím v krajinách, kde nestrpia korupciu, dodala.

Už do 11.00 h odvolilo v Maďarsku takmer 30 percent oprávnených občanov

V Maďarsku pokračujú v nedeľu parlamentné voľby.

Do 11.00 h prišlo k urnám v krajine 29,93 percenta oprávnených voličov.

S odvolaním sa na údaje Národnej volebnej kancelárie (NVI) o tom informovala tlačová agentúra MTI.

Volebná účasť v maďarskej metropole, kde volebné právo využili i najvyšší ústavní činitelia, prezident János Áder a premiér Viktor Orbán, mierne zaostávala za celoštátnym priemerom a dosiahla 29,14 percenta voličov.

Vyše osem miliónov oprávnených voličov Maďarska môže v nedeľu 8. apríla 2018 rozhodnúť o novom zložení Národného zhromaždenia. Na snímke voľby v XII. budapeštianskom obvode.
Foto: TASR - Ladislav Vallach

Najvyššiu účasť zaznamenali v Békéšskej župe (32,56 percenta) a v Hevešskej župe (32,38 percenta). V piatich ďalších župách vrátane Peštianskej prišlo k urnám viac ako 31 percent a v troch viac ako 30 percent.

Volil už aj prezident Áder, účasť je zatiaľ vyššia než v roku 2014

Svoje občianske právo v nedeľu predpoludním využil už aj maďarský prezident János Áder s manželkou Anitou Herczeghovou. Prezidentský pár svoje hlasy v maďarských parlamentných voľbách 2018 odovzdali pred 10.00 h vo volebnom okrsku budínskej základnej školy na Zugligetskej ceste.

Prezident Maďarska János Áder (uprostred) s manželkou Anitou Herczeghovou odovzdali svoje hlasy v parlamentných voľbách 2018 v nedeľu 8. apríla v budapeštianskom volebnom okrsku na ulici Zugligeti út.
Foto: TASR/AP

Hlava štátu sa novinárom nevyjadrila.

Voliči zatiaľ javia väčší záujem o účasť na voľbách - niektoré médiá rozdiel oproti roku 2014 označili za výrazne vyšší. Do 09.00 h pomer oprávnených voličov, ktorí už odvolili, dosiahol 13,17 percenta. V roku 2014 bol tento pomer v rovnakom čase iba 9,5-percentný.

Orbán volil už pred 08.00 h a vyzval voličov na účasť vo voľbách


Predseda maďarskej vládnej strany Fidesz a predseda vlády Viktor Orbán odovzdal v nedeľu v parlamentných voľbách svoj hlas ešte pred 08.00 h. Do volebného okrsku v XII. budapeštianskom obvode prišiel aj s manželkou Anikó Lévaiovou.

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho manželka Anikó Lévaiová volia vo volebnej miestnosti v Budapešti počas parlamentných volieb v Maďarsku 8. apríla 2018.
Foto: TASR/AP

Orbán pri odchode z volebnej miestnosti vyzval Maďarov, aby sa zúčastnili volieb. "Toto nie je dňom politikov, ale voličov. Možno by nebolo slušné čokoľvek povedať, v každom prípade som sa snažil čo najskôr prísť," povedal novinárom premiér a dodal, že v zmysle platných zákonov je stále ešte kampaň - až do uzatvorenia volebných miestností.

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho manželka Anikó Lévaiová volia vo volebnej miestnosti v Budapešti počas parlamentných volieb v Maďarsku 8. apríla 2018.
Foto: TASR/AP

Zopakoval, že Maďari vola v týchto voľbách nielen politické strany a vládu, ale aj svoju budúcnosť. Voľby sú síce podľa Orbána tajné, avšak prezradil, že volil Fidesz, pretože "iba to je isté".

Začali sa voľby do maďarského Národného zhromaždenia

Vyše osem miliónov oprávnených voličov Maďarska môže v nedeľu rozhodnúť o novom zložení Národného zhromaždenia. Medzi nimi sú aj držitelia maďarského občianstva žijúci v zahraničí a Maďari zdržiavajúci sa mimo svojej krajiny. Brány vyše 10.000 volebných okrskov otvorili ráno o 06.00 h.

V poradí už v ôsmych demokratických parlamentných voľbách Maďarska po páde komunizmu v roku 1989 voliči určia osud 199 poslaneckých mandátov pre nadchádzajúce štvorročné volebné obdobie.

Voľby kombinovaného systému sú jednokolové. Voliči majú k dispozícii dva hlasy, jeden na voľbu politickej strany z celoštátnej straníckej listiny a druhý na voľbu kandidáta jednomandátového obvodu. Výnimkou sú iba Maďari žijúci v zahraničí, ktorí volia iba zo straníckej listiny. Ich sa do volieb zaregistrovalo 378.000. V roku 2014, keď mohli voliť prvýkrát, využilo túto možnosť 128.712 zahraničných Maďarov.

Budova parlamentu v Budapešti.
Foto: TASR/AP

Stranícku listinu do volieb v zmysle zákonom stanovených podmienok zostavilo 23 politických strán a zoskupení vrátane recesistickej Strany dvojchvostého psa (MKKP). Päť strán menovalo svojho kandidáta na post predsedu vlády. V jednomandátových volebných obvodoch postavilo svojich kandidátov desať politických strán.

Svojich zástupcov v zákonodarnom zbore volia už v druhom volebnom cykle aj príslušníci 13 registrovaných národnostných menšín vrátane Slovákov. V prípade, že sa rozhodli hlasovať na národnostnú kandidátku, môžu voliť už iba kandidátov jednomandátových obvodov, nie však strany zo straníckej listiny.

V predchádzajúcich dvoch voľbách vyhral blok Fidesz - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), pričom v roku 2010 získal blok v parlamente až dvojtretinovú väčšinu. Premiér Viktor Orbán viedol kabinet už tri volebné obdobia, prvýkrát predsedal vláde v rokoch 1998-2002.

Vo všetkých prieskumoch verejnej mienky si Fidez-KDNP celé uplynulé volebné obdobie udržiaval jasný náskok pred ďalšími opozičnými stranami, druhou najsilnejšou stranou bol Jobbik, nasledovala Maďarská socialistická strana (MSZP).

Prvé neoficiálne výsledky volieb by podľa Národnej volebnej komisie (NVB) mohli byť zverejnené okolo polnoci.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Prehľad slobodných volieb v Maďarsku



V spojitosti s konaním parlamentných volieb v Maďarsku uvádzame chronologický prehľad doterajších volieb.

1990
Prvé slobodné voľby v Maďarsku po páde železnej opony sa konali 25. marca (1. kolo) a 8. apríla (2. kolo). Zvíťazilo pravicové Maďarské demokratické fórum (MDF). Predsedom vlády sa stal József Antall, ktorý 12. decembra 1993 podľahol vo veku 61 rokov ťažkej chorobe.

1994
Druhé slobodné voľby sa konali 8. a 29. mája. Zvíťazila v nich ľavicová Maďarská socialistická strana (MSZP) a premiérom sa stal Gyula Horn.

1998
Tretie slobodné voľby sa konali 10. a 24. mája, prvý raz v histórii v nich zvíťazil Zväz mladých demokratov - Maďarská občianska strana (Fidesz-MPP), premiérom sa stal Viktor Orbán.

2002
Štvrté voľby sa konali 7. a 21. apríla. Zvíťazila koalícia Fidesz-MDF, vládu však zostavili Maďarská socialistická strana (MSZP) a Zväz slobodných demokratov - Maďarská liberálna strana (SZDSZ), pretože dostali spolu viac hlasov. Premiérom sa stal Péter Medgyessy, ktorý počas volebného obdobia odstúpil a 29. septembra 2004 ho nahradil Ferenc Gyurcsány.

2006
Piate voľby sa konali 9. a 23. apríla. Zvíťazila MSZP, premiérom ostal Ferenc Gyurcsány. Na zjazde svojej strany 21. marca 2009 oznámil, že podá demisiu. Nato bol 14. apríla 2009 do úradu premiéra zvolený Gordon Bajnai.

2010
Šieste voľby sa konali 11. a 25. apríla, zvíťazila koalícia Fidesz - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP). Volebný blok Fidesz-KDNP získal v zákonodarnom zbore dvojtretinovú väčšinu. Premiérom sa znovu stal Viktor Orbán.

2014
Siedme voľby sa konali 6. apríla. Skončili sa víťazstvom hnutia Fidesz, dovtedajší premiér Viktor Orbán ostal vo funkcii.