Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Chorvátsko vozí migrantov k hraniciam Maďarska, tlak cíti aj Slovinsko

Migranti vyzerajú z okien počas kontroly vlaku smerujúceho z Chorvátska, ktorý zastavila slovinská polícia na železničnej stanici v slovinskej pohraničnej obci Dobova v piatok 18. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Maďarskí policajti a vojaci ich najskôr odmietali vpustiť na druhú stranu hranice.

Budapešť/Záhreb 18. septembra (TASR) - Chorvátsko začalo dnes zvážať migrantov autobusmi k hraniciam Maďarska. Chorvátsky premiér Minister Zoran Milanovič predtým vyhlásil, že Záhreb nezvláda súčasný nápor utečencov, ktorých za uplynulé dva dni prišlo do Chorvátska vyše 15.000, informovala agentúra AP.

Približne 1300 migrantov priviezol dnes popoludní k maďarsko-chorvátskym hraniciam konvoj zložený z 21 autobusov, uviedol na svojej stránke denník Večernji list.

Maďarskí policajti a vojaci, rozmiestnení pri obci Beremend, ich najskôr odmietli vpustiť na druhú stranu hranice, kde hliadkovali aj dve vojenské vozidlá humvee vybavené guľometmi.

Stovky migrantov, privezených do pohraničia chorvátskymi úradmi, však napokon začali odvážať maďarské autobusy. Bezprostredne nebolo jasné, kam tieto autobusy smerovali.

Večernji list tiež informoval, že vlak s takmer tisíc utečencami sa vydal z mesta Beli Manastir k hraničnému priechod pri maďarskej obci Villány.

Chorvátsky premiér Milanovič dnes uviedol, že jeho krajina už bezprecedentné množstvo utečencov nedokáže registrovať ani poskytnúť im ubytovanie. Prichádzajúci migranti podľa neho dostanú stravu, vodu a zdravotnícku pomoc a budú poslaní ďalej smerom do Maďarska a Slovinska. Obe tieto krajiny však už podnikli kroky na obmedzenie prílevu migrantov.

Migranti spia na nástupišti na železničnej stanici v chorvátskom meste Beli Manastir na severovýchode Chorvátska pri hraniciach s Maďarskom 18. septembra 2015.
Foto: TASR/AP

Z Chorvátska pustili do Maďarska 1500 migrantov, chcú ich registrovať


Maďarsko dnes popoludní otvorilo svoje hranice s Chorvátskom a na svoje územie vpustilo asi 1500 utečencov. Informovala o tom agentúra MTI, podľa ktorej následne nastúpili do 21 autobusov a tie sa vydali k rakúskym hraniciam.

Hovorkyňa veliteľstva maďarskej polície pre agentúru APA uviedla, že migrantov dopravia do registračných miest v obci Vámosszabadi, resp. mestečku Szentgotthárd. Vámosszabadi leží pri Györi neďaleko slovenských hraníc a v jeho blízkosti sa nachádza hraničný priechod Nickelsdorf. Szentgotthárd leží na maďarskej strane hraničného prechodu s Rakúskom Heiligenkreuz im Lafnitztal.

Maďarské úrady podľa policajnej hovorkyne dúfajú, že migranti budú pri registrácii spolupracovať. Nie je však vylúčené, že namiesto toho prekročia hranice do Rakúska.

Hovorca rakúskeho ministerstva vnútra pre agentúru Reuters uviedol, že Maďarsko s Viedňou nekoordinovalo prevoz stoviek migrantov z hraníc s Chorvátskom do spomínaných dvoch registračných miest.

Do maďarskej obce Magyarbóly dorazil medzitým dnes podvečer vlak vezúci viac ako 1000 migrantov, ktorý predtým podľa chorvátskych novín Večernji list odišiel z mesta Beli Manastir. Informoval o tom fotograf agentúry Reuters.

Večernji list tiež informoval, že z Osijeku sa smerom k maďarským hraniciam vydalo ďalších 11 autobusov s migrantmi.

Maďarsko začalo budovať plot na hranici s Chorvátskom


Maďarsko začalo v noci na dnes budovať plot na svojej hranici s Chorvátskom, aby zastavilo prílev migrantov, a umiestnilo na nej už stovky vojakov a policajtov. Uviedol to dnes ráno vo verejnoprávnom rozhlase maďarský premiér Viktor Orbán.

Plot ako rýchle riešenie podľa neho dokončia na kritickom 41-kilometrovom úseku hranice, kde obe krajiny neoddeľuje rieka, do konca dnešného dňa, informuje tlačová agentúra Reuters.

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP

"Musíme zaviesť tie isté opatrenia ako na srbsko-maďarskej hranici," povedal Orbán s tým, že momentálne na výstavbe plota pracuje 600 vojakov, pričom ďalších 500 nasadia počas dnešného dňa a ďalších 700 cez víkend.

Maďarská polícia dnes ráno oznámila, že počet utečencov registrovaných v Maďarsku znova mierne vzrástol. Vo štvrtok policajti zadržali 764 osôb; v stredu išlo len o 277 ľudí. Nárast možno pripísať tomu, že vo štvrtok po prvý raz do Maďarska dorazilo 497 utečencov smerom z Chorvátska, uviedla agentúra DPA.

Ak prílev migrantov stúpne, Nórsko zavedie hraničné kontroly


Nórsko je pripravené zaviesť hraničné kontroly v prípade, že počet žiadateľov o azyl vstupujúcich do krajiny prudko vzrastie. Uviedol to dnes nórsky minister spravodlivosti a verejnej bezpečnosti Anders Anundsen.

"Zvažujeme viacero opatrení. Zvýšenie kontroly na hraniciach je jednou z vecí, o ktorých uvažujeme," odpovedal Anundsen agentúre Reuters na otázku či nórska vláda hľadá spôsob ako obmedziť prílev migrantov do krajiny.

"Záleží to od počtu migrantov, ktorí prídu. Ak sa výrazne zvýši alebo sa budeme domnievať, že kontroly na vstupoch do našej krajiny nie sú dostatočné, budeme musieť zaviesť hraničné kontroly... o tom teraz neustále uvažujeme," dodal.

Desaťtisíce migrantov zo Sýrie a iných krajín cestujú do Škandinávie, aby tam požiadali o azyl. Najvyhľadávanejšou spomedzi severských krajín je pritom Švédsko, ktoré má v rámci Európy jednu z najotvorenejších imigračných politík.

Nórsko, ktoré nie je členským štátom EÚ, avšak spadá do schengenského priestoru, pôvodne odhadovalo, že v tomto roku dostane približne 11.000 žiadostí o udelenie azylu. Krajina však tento týždeň avizovala, že ich bude skôr 16.000-20.000, pričom konečné číslo môže byť ešte vyššie.

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Približne 2300 migrantov do Nórska dorazilo v priebehu augusta, pričom v prvom štvrťroku ich bolo len okolo 550 za mesiac. Najnovšie údaje naznačujú, že uvedený počet sa ešte zvýši.

"Bohužiaľ, teraz vidíme, že ako v Dánsku tak aj vo Švédsku je nedostatočná registrácia ľudí cestujúcich naprieč Európou," konštatoval Anundsen, člen populistickej pravicovej Strany pokroku, ktorá zastáva protimigračnú politiku.

Slovinsko čelí čoraz väčšiemu tlaku utečencov


Tlak utečencov na Slovinsko sa v priebehu ostatných dní neustále zvyšuje.

Okolo 600 z nich sa v priebehu uplynulých 24 hodín dostalo cez chorvátsko-slovinskú zelenú hranicu do juhovýchodnej časti Slovinska, informoval dnes večer veliteľ pohraničnej polície v Novom meste Anton Štubljar.

Asi 200 utečencov, ktorých zadržali pri pokuse o ilegálny prechod hraníc, čakalo večer na okolitých hraničných priechodoch, aby ich prepravili do záchytného centra v Breziciach na registráciu. V tomto centre sa nachádza ešte 180 osôb, ďalších 200 v priebehu dneška prepravili do Postojnej.

Podľa Stubjara Chorvátsko odmieta utečencov prijať späť. V tejto súvislosti dnes predvolali chorvátskeho veľvyslanca na ministerstvo zahraničných vecí v Ľubľane.

Slovinsko viditeľne posilnilo ochranu svojich hraníc, kde nasadilo príslušníkov rôznych policajných zložiek.

Policajný útvar osobitého určenia sa dnes večer ocitol zoči-voči asi dvom stovkám migrantov, ktorí sa pokúsili dostať z Chorvátska do Slovinska cez menší most vedúci cez pohraničnú rieku Sotla.

Stovky migrantov na ceste z Turecka ku gréckym hraniciam zastavila polícia


Turecké bezpečnostné sily zastavili dnes pri meste Edirne neďaleko gréckych a bulharských hraníc, stovky migrantov, ktorí mali v úmysle pokračovať v ceste do Grécka alebo Bulharska. Informovala o tom agentúra AP.

Migrantom, ktorí pri Edirne táborili niekoľko dní, predtým guvernér rovnomennej provincie Dursun Ali Šahin povedal, že nemôžu hranice prekročiť bez pozvania niektorej zo susedných alebo európskych krajín. Stovky z nich sa však podľa agentúry Reuters aj napriek tomu vydali na pochod k hraničným priechodom.

"Ďalej ísť nemôžu," uviedol pre CNN Türk Šahin. "Ak sa nájde nejaká krajina, ktorá vás oficiálne pozve, radi vás tam nejakým vozidlom alebo lietadlom sami dopravíme. Ale zatiaľ sa nič také nestalo," dodal Šahin.

Turecku sa dostáva medzinárodného uznania za to, že na svojom území prijalo dva milióny sýrskych utečencov a podľa tureckého vicepremiéra Numana Kurtulmuša v súvislosti s utečeneckou krízou preinvestovalo 7,6 miliardy dolárov.

V súčasnosti sa však Turecko stáva hlavným odrazovým mostíkom pre tých, ktorí sa pokúšajú dostať do Európy, pretože mnohí utečenci zo Sýrie a Iraku, ale aj z Pakistanu a Afganistanu tvrdia, že v Turecku nenájdu prácu a všetky svoje nádeje upierajú na Európsku úniu.

Macedónsky parlament schválil predĺženie mimoriadneho stavu na hraniciach


Macedónsky parlament dnes schválil predĺženie mimoriadneho stavu na svojich severných aj južných hraniciach v súvislosti s utečeneckou krízou, a to až do polovice júna budúceho roka. Informovala o tom agentúra AP.

Macedónsky minister vnútra Mitko Cavkov uviedol, že toto rozhodnutie vychádza z predpokladov, že prílev migrantov ku gréckym aj srbským hraniciam bude naďalej pokračovať.

Cez Macedónsko v uplynulých troch mesiacoch prešlo vyše 83.000 migrantov, uviedla tamojšia polícia. Cavkov dodal, že počas tohto roka ich zatiaľ bolo približne 300.000.

"Čelíme veľmi komplexnému problému, ktorý ukázal, že nijaká krajina nemá dostatočnú kapacitu na to, aby ho vyriešila sama," vyhlásil Cavkov, podľa ktorého Macedónsko žiada komplexné riešenie záležitosti. "Bohužiaľ, žiadne také riešenie doposiaľ neexistuje... Každá krajina sa musí s problémom vyrovnať sama," dodal.