Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarsko začalo stavať druhú líniu oplotenia na srbských hraniciach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda o posilnení ochrany hraníc rozhodla minulý štvrtok.

Budapešť 27. februára (TASR) - Druhá línia zábran na južných hraniciach so Srbskom, ktorá sa už začala stavať, bude musieť byť vybudovaná do dvoch mesiacov, napísal dnes maďarský denník Magyar Idök.

Maďarská vláda o posilnení ochrany hraníc rozhodla minulý štvrtok. Na tento projekt vyčlenila 38 miliárd forintov (123,6 milióna eur). Plot zo žiletkového drôtu pripravujú väzni. Podobne tomu bolo aj v prípade prvej línie, podotýka denník.

Pri obci Kelebia v Báčsko-malokumánskej župe už stoja stĺpy, na ktoré sa plot upevní. K obci Ásotthalom v Čongrádskej župe priviezli stavebný materiál.

Podľa informácií novín Magyar Idök určila vláda na výstavbu druhej línie zábran veľmi krátky čas. Dôvodom je zrejme skutočnosť, že s očakávaným jarným oteplením stúpne tlak migrantov na srbsko-maďarské hranice.

Súčasťou projektu je vybudovanie viacerých hot-spotov pri hraniciach, kde budú pracovníci Úradu pre občianstvo a prisťahovalectvo (BÁH) preberať od cudzincov žiadosti o azyl. V prvej etape vybudujú túto infraštruktúru s kapacitou 400 ľudí.

Maďarsko vlani v septembri dokončilo na svojich 175 kilometrov dlhých hraniciach so Srbskom plot. Existujúcu pohraničnú bariéru preventívne posilní druhá línia oplotenia, ktorá sa práve začala stavať.

Protimigračná bariéra stojí už aj na maďarsko-chorvátskych hraniciach a Budapešť avizovala plány i na výstavbu plota na hraniciach s Rumunskom. Drôtené zábrany sú rozmiestnené takisto v okolí maďarsko-slovinského hraničného priechodu Tornyiszentmiklós - Pince.