Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Muž podozrivý z bombového útoku v Budapešti odmieta spoluprácu

Ilustračné foto. Foto: TASR/MTI

Páchateľ položil 24. septembra večer batoh obsahujúci nálož s klincami pred budovu na ulici Teréz körút v VI. budapeštianskom obvode a výbušninu na diaľku odpálil.

Budapešť 16. novembra (TASR) - Podozrivý zo spáchania septembrového bombového útoku v Budapešti, ktorého vzali 21. októbra do vyšetrovacej väzby, odmieta spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní. Podľa agentúry MTI to uviedol dnes podpredseda parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť Szilárd Németh.

Počas prestávky v neverejnej schôdzke výboru Németh na tlačovej konferencii povedal, že je úplne isté, že policajti zadržali skutočného páchateľa atentátu. "Vyšetrovanie a vyriešenie prípadu je pred ukončením," konštatoval podpredseda.

Tento vopred naplánovaný útok bol namierený proti polícii ako inštitúcii, citoval Németh zo stanoviska prokuratúry a dodal, že podozrivý nespolupracuje s vyšetrujúcimi orgánmi.

Muža zadržali príslušníci Centra boja proti terorizmu (TEK) 19. októbra v meste Keszthely v Zalianskej župe. Podozrivý je maďarským občanom a nemá záznamy v trestnom registri. Trestný čin pravdepodobne spáchal sám a existovali obavy, že sa môže pripravovať na ďalší útok, povedal po jeho zadržaní hlavný prokurátor Imre Keresztes.

Páchateľ položil 24. septembra večer batoh obsahujúci nálož s klincami pred budovu na ulici Teréz körút v VI. budapeštianskom obvode a výbušninu na diaľku odpálil. Pri útoku utrpeli dvaja policajti ťažké zranenia. Podľa dnešného vyjadrenia Németha sa zranení policajti zotavujú a obaja chcú zostať príslušníkmi polície.