Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Maďarsko zatiaľ dovoz českých alkoholických nápojov neobmedzilo

Okrem neoznačeného čapovaného alkoholu sa metanol objavil v Čechách aj vo fľašiach z kamenných obchodov. Väčšinou išlo o vodku alebo tuzemák označený etiketou niektorej z menších likérok. Tie sa bránia tým, že tieto etikety už niekoľko rokov nepoužívajú, a teda ide o falzifikáty. Polícia odporúča takto označené liehoviny vyliať alebo odovzdať na polícii. Foto: iDnes.cz

Podľa Oravecza maďarské orgány zatiaľ na to nevidia dôvod, pretože niet indícií o tom, že by sa metanolom pančovaný alkohol vyvážal aj za hranice Českej republiky.

Budapešť 17. septembra (TASR) - Maďarsko zatiaľ nerozhodlo o obmedzení dovozu alkoholických nápojov z Českej republiky. Vyplýva to zo slov šéfa príslušného potravinárskeho úradu Mártona Oravecza pre národnú tlačovú agentúru MTI.

Podľa Oravecza maďarské orgány zatiaľ na to nevidia dôvod, pretože niet indícií o tom, že by sa metanolom pančovaný alkohol vyvážal aj za hranice Českej republiky, do inej členskej krajiny Európskej únie.

Úrady v Maďarsku však vývoj situácie pozorne sledujú a ak by uznali za nutné opatrenia vo veci, neodkladne ich prijmú.

V ČR vyhlásili v piatok večer kvôli sérii otráv alkoholom pančovaným metanolom, ktoré si vyžiadali už dve desiatky životov, úplný zákaz predaja liehovín obsahujúcich viac ako 20 percent alkoholu.