Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarsko o polnoci zatvorí úsek hraníc s Chorvátskom

Archívne foto, sýrski utečenci podliezajú ochranný žiletkový plot na maďarsko-srbských hraniciach pri obci Röszke neďaleko maďarského Szegedu . Foto: TASR/AP/Bela Szandelszky

Rozhodol o tom dnes maďarský kabinet pre národnú bezpečnosť, ktorého schôdzku zvolal predseda vlády Viktor Orbán.

Budapešť 16. októbra (TASR) - Maďarsko dnes o polnoci uzatvorí zelenú hranicu s Chorvátskom. Rozhodol o tom dnes maďarský kabinet pre národnú bezpečnosť, ktorého schôdzku zvolal predseda vlády Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI rozhodnutie kabinetu tlmočil na tlačovej konferencii v Budapešti minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Minister povedal, že maďarsko-chorvátske hraničné priechody budú fungovať aj naďalej, ale so sprísnenou kontrolou. Maďarská vláda očakáva od tohto kroku rovnaký výsledok ako od už uzatvoreného maďarsko-srbského hraničného úseku.

"O uzatvorení zelenej hranice sme informovali chorvátskeho veľvyslanca v Budapešti, ktorý vyjadril sklamanie," dodal Szijjártó, podľa ktorého maďarská strana poskytla príslušnú informáciu aj šéfom diplomacií ďalších krajín regiónu.

Summit Európskej rady podľa Orbána rozhodol o dôležitom kroku smerom k tomu, aby došlo k dohode s Tureckom, pričom ale nevznikla dohoda o uzatvorení grécko-tureckej hranice.

Na uzatvorenie zelenej hranice s Chorvátskom sú z poriadkového hľadiska a z hľadiska ochrany hraníc všetky podmienky dané; Maďarsko je schopné zabezpečiť chorvátsku hranicu rovnako, ako je to na úseku hranice so Srbskom, zdôraznil Orbán.