Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarské uzatvorenie srbských hraníc kritizoval aj rakúsky prezident

Na snímke rakúsky prezident Heinz Fischer, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Maďarská vláda nariadila v stredu ministrovi vnútra, aby dal vybudovať štyri metre vysoký plot na fyzické uzatvorenie hraníc so Srbskom.

Viedeň/Budapešť 18. júna (TASR) - Uzatvorenie hraníc je krok zlým smerom, vyhlásil dnes vo Viedni rakúsky prezident Heinz Fischer v reakcii na opatrenie maďarskej vlády na potlačenie migrácie výstavbou plota na srbských hraniciach. Informovala o tom agentúra MTI.

Fischer na spoločnej tlačovej besede s chorvátskou prezidentkou Kolindou Grabarovou-Kitarovičovou povedal, že nepovažuje za dobrý nápad, že v rámci Európy sa snažia otázku utečencov riešiť plotom. "Tento druh politiky vytvorí nové múry medzi krajinami," povedal Fischer.

Podľa jeho slov treba tento problém riešiť koordináciou na úrovni Európy, solidaritou pri vzájomnom zohľadnení záujmov a spoločným úsilím. "Ak sa dostanú ľudia do ohrozenia, nemožno ich nechať napospas," dodal rakúsky prezident.

Chorvátska prezidentka nemienila komentovať maďarské rozhodnutie. Povedala len, že jej krajina neplánuje podobný krok, a zdôraznila, že je potrebné skúmať korene migrácie.

Maďarská vláda nariadila v stredu ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby dal vybudovať štyri metre vysoký plot na fyzické uzatvorenie hraníc so Srbskom. Po rokovaní vlády o tom informoval minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Minister povedal, že plot bude uzatvárať 175 kilometrov dlhý hraničný úsek. "Tlak prisťahovalcov najviac ťaží spomedzi krajín Európskej únie práve Maďarsko," zdôvodnil Szijjártó.