Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarsko: Po výbuchu bomby zahynuli štyria pyrotechnici

Na snímke maďarskí policajti stoja pred obrneným armádnym vozidlom na ceste, ktorá vedie k bývalej strelnici v oblasti východomaďarského Národného parku Hortobágy pri meste Nádudvar, 193 km východne od Budapešti 1. júla 2016. Pri výbuchu bomby z druhej svetovej vojny v oblasti východomaďarského Národného parku Hortobág zahynuli štyria pyrotechnici. Podľa vyhlásenia rezortu došlo k tragédii pri plnení úloh zneškodňovania výbušnín z bývalej strelnice na území národného parku. Foto: ASR /MTI

Nešťastie sa stalo na strelnici v oblasti východomaďarského Národného parku Hortobágy.

Budapešť 1. júla (TASR) - Na niekdajšej strelnici v oblasti východomaďarského Národného parku Hortobágy dnes vybuchla podľa predbežných informácií bomba z druhej svetovej vojny. Zahynuli štyria pyrotechnici maďarskej armády a jeden utrpel zranenia, uviedla pre agentúru MTI hovorkyňa Ústrednej vyšetrovacej prokuratúry Andrea Nagyová.

Na mieste tragédie teraz podľa jej slov vykonávajú prehliadku pyrotechnickí experti a zástupcovia prokuratúr. Udalosť bude vyšetrovať veliteľstvo polície Hajducko-bihárskej župy.

K tragédii došlo pravdepodobne pri likvidácii mín. Strelnicu pri obci Nádudvar, ktorá slúžila na nácvik bombardovania, začali vlani rekultivovať.


Ťažko zraneného pyrotechnika previezli do vojenskej nemocnice


Pyrotechnika maďarskej armády, ktorý dnes popoludní pri výbuchu bomby z druhej svetovej vojny v oblasti východomaďarského Národného parku Hortobágy utrpel ťažké zranenia, previezli do budapeštianskej vojenskej nemocnice. Štyria jeho kolegovia zahynuli, informovalo agentúru MTI ministerstvo obrany.

Na snímke vojenská sanitka (uprostred) stojí na ceste, ktorá vedie k bývalej strelnici v oblasti východomaďarského Národného parku Hortobágy pri meste Nádudvar, 193 km východne od Budapešti 1. júla 2016. Pri výbuchu bomby z druhej svetovej vojny v oblasti východomaďarského Národného parku Hortobág zahynuli štyria pyrotechnici. Podľa vyhlásenia rezortu došlo k tragédii pri plnení úloh zneškodňovania výbušnín z bývalej strelnice na území národného parku.
Foto: TASR /MTI


Podľa vyhlásenia rezortu došlo k tragédii pri plnení úloh zneškodňovania výbušnín z bývalej strelnice na území národného parku.

Jedna bomba pri zneškodnení z doposiaľ neznámych príčin explodovala. Náčelník generálneho štábu Tibor Benkö okamžite nariadil vyšetrenie prípadu a vycestoval na miesto nehody. Ministerstvo a velenie maďarských ozbrojených síl vyjadrili sústrasť pozostalým.

Súdny znalec v oblasti pyrotechniky Attila Ladocsi v tejto súvislosti pre maďarskú verejnoprávnu televíziu uviedol, že v oblasti parku Hortobágy zhodili v uplynulých 60 rokov najviac bômb. Strelnica bola aj miestom testovania experimentálnych výbušnín, preto majú pyrotechnici v projekte rekultivácie tamojšej krajiny mimoriadne ťažkú úlohu, môžu tam totiž byť aj neznáme nevybuchnuté experimentálne prostriedky.

Projekt rekultivácie, ktorého prvá etapa sa začala v roku 2013 a druhá vlani, je podľa Ladocsiho najväčším projektom svojho druhu všetkých čias v Maďarsku. Znalec zdôraznil, že maďarskí pyrotechnici patria medzi najlepších na svete. "Je takmer isté, že príčinou nehody nebola zlá pripravenosť pyrotechnikov, prípadne ľudské zlyhanie," uzavrel expert.

Práce na projekte, v rámci ktorého odstraňujú výbušniny z územia s celkovou rozlohou 4100 hektárov v okolí obce Nádudvar, by sa podľa plánov mali ukončiť 30. mája 2018, uviedol András Rácz z ministerstva pôdohospodárstva.