Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Prezidentovi Maďarska sa končí v máji mandát, opäť kandidovať nebude

Slovenský prezident Andrej Kiska (vľavo) a maďarský prezident János Áder sa zdravia počas stretnutia v prezidentskom paláci v Budapešti 5. decembra 2016. Foto: TASR/ MTI

Oficiálne sa o Áderovom nástupcovi v kruhoch vládnej strany Fidesz ešte nerozhodlo, zdá sa však, že by ním mal byť terajší minister ľudských zdrojov Zoltán Balogh.

Budapešť 8. decembra (TASR) - Maďarskému prezidentovi Jánosovi Áderovi vyprší mandát v máji 2017. Podľa dnes zverejnených informácií je málo pravdepodobné, že by Áder opäť kandidoval.

Oficiálne sa o Áderovom nástupcovi v kruhoch vládnej strany Fidesz ešte nerozhodlo, zdá sa však, že by ním mal byť terajší minister ľudských zdrojov Zoltán Balogh, uviedla komerčná televízna stanica ATV.

Televízia podotkla, že predošlí prezidenti Árpád Göncz, Ferenc Mádl i László Sólyom boli katolíkmi, rovnako ako Áder, o ktorom premiér Viktor Orbán povedal, že "je dobrým katolíckym chlapcom". Balogh je známy tým, že je duchovným reformovanej cirkvi.

Samotný Orbán položil na jar v rámci rokovania kabinetu otázku, či môže byť hlava štátu z reformovanej cirkvi, keď z nej pochádza aj predseda vlády. ATV dodala, že kalvinistom je aj predseda parlamentu László Kövér.

Vo vládnych kruhoch a v kruhoch strany Fidesz nie je veľký záujem obsadiť kreslo prezidenta, pretože táto najvyššia ústavná funkcia je iba reprezentatívna, uzatvára ATV.