Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Maďarsko:Rozšírenie elektrárne Paks ruským Rosatomom dostalo povolenie

Na archívnej snímke z 5. októbra 2021 minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

Vedúci predstavitelia ruskej štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom 5. mája v Istanbule ubezpečili Maďarsko, že z hľadiska technológie je ich firma schopná zrealizovať dostavbu.

Budapešť 26. augusta (TASR) - Maďarská Národná agentúra pre atómovú energiu (OAH) udelila stavebné povolenie na rozšírenie jadrovej elektrárne Paks, takže skutočná fáza výstavby sa už môže začať, pričom nové bloky môžu začať fungovať do roku 2030. Uviedol to v piatok na Facebooku maďarský minister vonkajších ekonomických vzťahov a zahraničných vecí Péter Szijjártó.

"Udelenie stavebného povolenia dokazuje, že výstavba nových blokov jadrovej elektrárne Paks spĺňa najvyššie a najprísnejšie maďarské i medzinárodné normy a požiadavky,“ dodal Szijjártó. Týka sa to podľa neho aj požiadaviek oblastí požiarnej ochrany, ochrany pred katastrofami, ochrany životného prostredia a banského dozoru.

Projektom rozšírenia elektrárne Paks sa zaručí dlhodobá bezpečnosť dodávok energie v Maďarsku, ako aj ochrana maďarských občanov pred extrémnymi cenovými výkyvmi na medzinárodnom trhu s energiou, napísal na sociálnej sieti Szijjártó.

Vedúci predstavitelia ruskej štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom 5. mája v Istanbule ubezpečili Maďarsko, že z hľadiska technológie je ich firma schopná zrealizovať dostavbu.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov po schôdzke so Szijjártóom 21. júla v Moskve potvrdil záujem Ruska i Maďarska na projekte atómovej elektrárne Paks 2, ktorý podľa jeho vyjadrenia vnímajú obe strany ako strategický projekt.

Dohodu o spolupráci medzi Maďarskom a Ruskou federáciou v mierovom využívaní atómovej energie podpísali 14. januára 2014 pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pôvodný termín dokončenia dostavby dvoch nových blokov elektrárne, rok 2023, sa v procese prijímania zákona o ruskom úvere a schvaľovania projektu Európskou úniou posunul na roky 2026–2027. Projekt v hodnote 12 miliárd eur majú podľa pôvodných plánov financovať z 80 percent ruské štátne banky.