Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vedenie socialistov po porážke v maďarských voľbách ponúklo rezignáciu

Gyula Molnár. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Orbán získal vďaka voľbám už tretie funkčné obdobie za sebou a jeho strana si zrejme zachová v parlamente dvojtretinovú väčšinu.

Budapešť 9. apríla (TASR) - Vedenie Maďarskej socialistickej strany (MSZP), hlavnej ľavicovej opozičnej sily v krajine, predložilo v nedeľu svoju rezignáciu po zdrvujúcej porážke v parlamentných voľbách, ktoré vyhrala nacionalistická strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Informoval o tom v pondelok predseda socialistov Gyula Molnár.

"Pokladáme sa za zodpovedných za to, čo sa stalo, a uznávame rozhodnutie voličov," povedal Molnár podľa tlačovej agentúry Reuters podporovateľom socialistov a novinárom.

Orbán získal vďaka voľbám už tretie funkčné obdobie za sebou a jeho strana si zrejme zachová v parlamente dvojtretinovú väčšinu.

Po zrátaní 98,5 percenta odovzdaných hlasov Fidesz a jeho menší spojenec, Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP), si v 199-člennom zákonodarnom zbore zabezpečili 133 kresiel, čo je minimum potrebné pre ústavnú dvojtretinovú väčšinu. Napísala to agentúra AP.

Tieto výsledky pripisujú pravicovému, nacionalistickému Jobbiku 26 mandátov, nasledujú opozičný blok Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd) s 20 kreslami, ľavicovo-liberálna Demokratická koalícia (DK) s deviatimi a ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) s ôsmimi mandátmi.

Predseda opozičného Jobbiku Gábor Vona v noci na pondelok už tiež oznámil, že splní svoj sľub a odstúpi z funkcie po tom, ako Jobbik skončil v parlamentných voľbách na druhom mieste - s výrazným odstupom za víťaznou vládnou stranou Fidesz.