Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarský analytik: Brexit hrá do karát Mayovej, otázka bezpečnosti nie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

György Nógrádi tvrdí, že bolo chybou zabiť v Londýne 50 výstrelmi troch teroristov. Obyvateľstvo síce ocenilo, že útočníkov rýchlo zlikvidovali, problémom je, že z nich nedostali žiadne informácie.

Budapešť 8. júna (TASR) - V britských predčasných parlamentných voľbách sa rozhodujú voliči medzi brexitom a bezpečnosťou. Brexit hrá do karát premiérke Therese Mayovej, otázka bezpečnosti však už nie. Povedal to dnes v Budapešti bezpečnostný analytik György Nógrádi, ktorý vo verejnoprávnej televízii M1 vyjadril názor, že bolo chybou zabiť uplynulý víkend v Londýne 50 výstrelmi troch teroristov.

Obyvateľstvo síce ocenilo, že útočníkov do ôsmich minút zlikvidovali, problémom podľa Nógrádiho ale je, že takto z nich nedostali žiadne informácie. "Bolo by bývalo užitočnejšie vypočúvať ich, ale britské orgány v ostatnom čase hromadili chyby doposiaľ nevídaným spôsobom," konštatoval, súčasne však pripustil, že z Budapešti je nemožné posudzovať prácu britskej polície a tajnej služby.

"Šanca radikalizácie prisťahovalcov prichádzajúcich v súčasnosti do Európy je oveľa väčšia než v prípade prisťahovalcov druhej či tretej generácie žijúcich na tomto kontinente," podotkol analytik, podľa ktorého môže byť jediným riešením situácie ochrana vonkajších schengenských hraníc.

Každého, kto je na vyhostenie, treba vyhostiť, dodal Nógrádi s poznámkou, že napríklad v Nemecku do tejto skupiny patria státisíce cudzincov, ktorí sa časom jednoducho stratia príslušným orgánom z očí.