Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarský analytik: Dobrý vzťah s Ruskom je najmä ekonomickým záujmom

Ruský prezident Vladimir Putin a maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Pre maďarskú ekonomiku je podľa neho určujúce, že sa podarilo dohodnúť dodávky ruského zemného plynu na rok 2020.

Budapešť/Moskva 19. septembra (TASR) - Dobrý vzťah Maďarska s Ruskom je v prvom rade ekonomickým záujmom, vyhlásil v stredu v rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíznu stanicu expert na Rusko György Ilyash v súvislosti s utorňajšou moskovskou schôdzkou ruského prezidenta Vladimira Putina s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

"Z hľadiska energetiky je závislosť Maďarska jednoznačná a nevidno náznaky, že by sa to malo v blízkej budúcnosti zmeniť. Aj preto sú dôležité dobré a predvídateľné vzťahy," zdôraznil Ilyash, ktorý pracuje v Inštitúte pre zahraničné veci a vonkajšie ekonomické vzťahy.

Pre maďarskú ekonomiku je podľa neho určujúce, že sa podarilo dohodnúť dodávky ruského zemného plynu na rok 2020. Pozitívne sa vyvíjajú aj možnosti spolupráce v ťažkom strojárstve, farmaceutickom priemysle či vodohospodárstve.

"Z politického hľadiska je dôležitá stabilita. Dejiny Maďarska potvrdili, že sa vypláca udržiavať rovnovážne vzťahy s Východom i so Západom. Maďarsko sa snaží plniť medzi nimi úlohu premostenia a iniciuje dialóg. Nie je v tom však osamotené: napríklad v porovnaní s Rakúskom či Talianskom sa javí Maďarsko vyslovene umierneným," konštatoval expert na Rusko.

Maďarský spravodajský server Origo.hu v súvislosti s Orbánovou návštevou Moskvy uviedol, že Putin po oficiálnej schôdzke nečakane odviedol maďarského premiéra na rokovanie medzi štyrmi očami. Rozhovor, ktorý nebol plánovaný, trval vyše 40 minút a o jeho obsahu nie sú k dispozícii žiadne informácie.

Orbán sa s Putinom stretol už osem ráz ako premiér a raz ako opozičný líder, čím prekonal svojich predchodcov. Péter Medgyessy, predseda vlády v rokoch 2002-04, sa stretol s Putinom trikrát. Ferenc Gyurcsány, ktorý viedol vládu od roku 2004 do roku 2009, absolvoval schôdzku s Putinom šesťkrát.

V prvom volebnom období v rokoch 1998-2002 neprijali Orbána v Moskve ani raz - v tom čase však neprišiel do Budapešti ani žiadny najvyšší ruský činiteľ.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach