Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarský analytik: Je nemožné, aby opozičná strana Jobbik zostala celá

Na archívnej snímke Gábor Vona. Foto: TASR Ladislav Vallach

Predsedníctvo Jobbiku v utorok odmietlo Toroczkaiho snahy o vytvorenie vlastnej straníckej platformy.

Budapešť 23. mája (TASR) - Je nemožné, aby sa opozičná strana Jobbik nerozdelila - po parlamentných voľbách 2018 je totiž badať citeľný rozkol aj v kruhoch jej voličov, aj v samotnej strane, domnieva sa analytik Dániel Deák.

Politológ vo verejnoprávnej televízii M1 v stredu pripomenul neúspešný pokus starostu obce Ásotthalom a bývalého podpredsedu Jobbiku Lászlóa Toroczkaiho o založenie platformy, čím sa Toroczkai snažil o návrat strany k nacionálnej radikálnej línii. Píše o tom agentúra MTI.

"Ak budú do ďalšieho straníckeho zjazdu protikladné postoje v rámci Jobbiku pretrvávať, podpora strany klesne," konštatoval Deák.

Predsedníctvo Jobbiku v utorok odmietlo Toroczkaiho snahy o vytvorenie vlastnej straníckej platformy.

Skupina "My sami" nemá nijaké opodstatnenie, pretože v rámci Jobbiku neexistujú žiadne platformy - Jobbik zastupuje záujmy všetkých Maďarov, reagovalo predsedníctvo strany na kroky Toroczkaiho, zakladateľa a čestného predsedu radikálneho maďarského Mládežníckeho hnutia 64 stolíc (HVIM).

Hovorca Jobbiku Péter Jakab v utorok novinárom povedal, že v rámci vládnej strany Fidesz existujú snahy o vyvolanie rozkolu v rámci Jobbiku.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach