Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarský analytik: Útok v Manchestri môže ovplyvniť britské voľby

Archívne foto z Manchestera. Foto: TASR/AP

V kampani parlamentných volieb môžu britskí konzervatívci profitovať z teroristického útoku v Manchestr, povedal v maďarskej verejnoprávnej televízii M1 analytik István Kiss.

Budapešť 24. mája (TASR) - V kampani parlamentných volieb môžu britskí konzervatívci profitovať z teroristického útoku v Manchestri, respektíve zo silnejúceho odmietania prisťahovalectva, povedal dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii M1 analytik inštitútu Századvég István Kiss.

Odpor voči prisťahovalcom, ktorý po tomto pondelňajšom teroristickom čine silnie, poslúži Konzervatívnej strane, ktorá v kampani sľubuje, že zníži pomer prisťahovalectva.

Súčasne však manchesterský útok môže podľa Kissa vládnym konzervatívcom v kampani predčasných volieb aj poškodiť, pretože premiérka Teresa Mayová bola predtým i ministerkou vnútra a známa tým, že robila poriadok v krajine. Ak si teda po tomto druhom významnejšom teroristickom útoku v krajine voliči vytvoria dojem, že bezpečnosť sa zhoršila, môže to Konzervatívnej strane uškodiť.

Najnovší zo série teroristických útokov na európskom kontinente sa odohral v pondelok večer, keď halu Manchester Arena opúšťali návštevníci koncertu americkej speváčky Ariany Grande. Samovražedný atentát, pripisovaný 22-ročnému Salmanovi Abedimu, si vyžiadal 22 obetí na životoch a 59 zranených vrátane detí. Mnohí zranení sú v kritickom stave.

K zodpovednosti za útok v Manchestri sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS).