Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarský expert: Zabrániť osamelým teroristickým činom je veľmi ťažké

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podotkol, že títo teroristi nasledujú vzor napríklad izraelských útočníkov s nožmi, pričom ich cieľom je takisto dostať sa do správ médií.

Budapešť 25. júla (TASR) - Zabrániť teroristickým činom osamelých páchateľov je ťažké, pretože nestojí za nimi sieť, ktorú by bolo možné odhaliť, a nekonajú ani na rozkaz. V súvislosti s nedávnymi útokmi v Nemecku to dnes v maďarskej štátnej televízii M1 povedal expert Celoštátneho kriminalistického ústavu (OKI) Szilveszter Póczik.

Podotkol, že títo teroristi nasledujú vzor napríklad izraelských útočníkov s nožmi, pričom ich cieľom je takisto dostať sa do správ médií.

V Nemecku, kde došlo v uplynulých dňoch k niekoľkým útokom osamelých vrahov, tajné služby odhalili v posledných rokoch vyše 50 pokusov o teroristické útoky.

Podľa Póczikových slov to bolo možné preto, lebo ich plánovali organizácie - a nie jednotlivci, ako tomu bolo v prípade mníchovskej streľby a útoku sekerou vo vlaku.

Vo všeobecnosti platí, že sklamaní ľudia, ktorí nemajú ciele, sú mimoriadne ovplyvnení mohutnou propagandou tzv. Islamského štátu, pričom v arabskom svete je obzvlášť sťažená činnosť tajných služieb, zdôraznil kriminalistický odborník.

Nemožno sa zmieriť s tým, že Európanov ovláda strach

Nemožno sa zmieriť s tým, že do každodenného života Európanov sa nasťahoval strach - treba preto obnoviť zákonný poriadok, vyhlásilo dnes podľa agentúry MTI maďarské ministerstvo zahraničných vecí. Podľa neho nemôže byť nič dôležitejšie, než je bezpečnosť Európanov.

Vo vyhlásení k udalostiam uplynulých dní rezort zdôraznil, že maďarská vláda ustrážila maďarské štátne hranice a v Maďarsku sa nevytvorili "no-go zóny", pričom hraničné zábrany, posilnené hliadky v prihraničí a sprísnené právne normy slúžia na zaistenie bezpečnosti maďarských občanov.

"Každému je jasné, že doterajšia prisťahovalecká politika Bruselu totálne zlyhala - je potrebné urobiť okamžité zmeny. Chaos treba nahradiť poriadkom a strach pocitom bezpečia," píše sa v dokumente.

Rodina 15-ročného mladíka maďarského pôvodu, ktorý je jednou z obetí piatkovej mníchovskej streľby a desať rokov žil v Nemecku, podľa ministerstva zahraničných vecí avizovala, že ho chcú pochovať v Maďarsku. Šéf diplomacie Péter Szijjártó rozhodol, že jeho rezort poskytne rodine finančnú pomoc na prevoz zosnulého.

"Zo štyroch prípadov útokov v Nemecku je pri dvoch zrejmé - prípadne sa dá predpokladať -, že išlo o útok moslimských prisťahovalcov, pričom v ďalších dvoch prípadoch išlo o vraždy spáchané prisťahovalcami, ktorí mali problémy s integráciou do nemeckej spoločnosti. To všetko utvrdzuje maďarskú vládu v jej doterajších postojoch, podľa ktorých treba ochrániť európske hranice, teror a násilie udržať mimo kontinentu a ilegálne prisťahovalectvo zastaviť," píše sa v závere vyhlásenia maďarského ministerstva zahraničných vecí.