Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Gyurcsány: Neúspešné referendum proti kvótam by bolo porážkou Orbána

Ferenc Gyurcsány, archívne foto. Foto: TASR/AP

Referendum proti kvótam, ktoré sa v Maďarsku bude konať túto nedeľu, má historický význam.

Budapešť 27. septembra (TASR) - Referendum proti kvótam, ktoré sa v Maďarsku bude konať túto nedeľu, má historický význam - v prípade jeho neúspechu to bude totiž najväčšia porážka vlády premiéra Viktora Orbána za uplynulých desať rokov, povedal dnes v rozhovore pre komerčnú televíziu ATV bývalý premiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány.

"Plebiscit má historický význam. Tlak utečencov na Maďarsko už pominul, nie sme pre nich cieľovou krajinou, je to problémom Európy. Význam ľudového hlasovania spočíva skôr v tom, či sa potvrdí správnosť politiky Orbánovho vládnutia v uplynulých šiestich rokoch, prípadne či ľudia povedia, že im už (takéhoto vládnutia) stačilo," uviedol Gyurcsány, ktorý si myslí, že referendum bude neplatné.

Expremiér považuje za najväčší problém, že po plebiscite zostane v ľuďoch strach. "Vlani sa 'sveta utečencov' obávalo 50 percent Maďarov, v súčasnosti tento pomer stúpol až na 80 percent," povedal Gyurcsány, podľa ktorého je to následok práve Orbánovej politiky.

Otázka nedeľňajšieho referenda znie: "Ste za to, aby EÚ mohla aj bez súhlasu maďarského parlamentu stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"