Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarský expremiér Gyurcsány poskytuje utečencom nocľah

Predseda Demokratickej koalície Ferenc Gyurcsány, archívne foto Foto: TASR/AP

Expremiér informoval, že s rodinou chodili do tranzitných zón staníc v Budapešti, aby tamojším migrantom odovzdali potraviny a šatstvo.

Budapešť 5. septembra (TASR) - Expremiér a predseda opozičnej strany Demokratická koalícia (DK) Ferenc Gyurcsány po tom, ako uplynulý týždeň každú noc vo svojom rodinnom dome poskytol nocľah inej rodine migrantov, prekročil dnes ilegálne maďarsko-srbské hranice, aby zistil, aká je pri hraničnom priechode Horgoš situácia utečencov čakajúcich na odchod za hranice. Polícia ho začala stíhať za priestupok.

Podľa internetového vydania denníka Népszabadság ilegálne prekročenie zelenej hranice je dnes ešte iba priestupkom, avšak podľa novely zákona, ktorú parlament schválil v piatok, už od 15. septembra to bude trestný čin.

Polícia Gyurcsányovi a jeho sprievodu po návrate na maďarské územie mimoriadne zdvorilo, ale rozhodným spôsobom, oznámila, že za dvojnásobné narušenie hraníc podajú na nich trestné oznámenie.



Expremiér v stredu informoval denník Bliká, že s rodinou chodili do tranzitných zón staníc v Budapešti, aby tamojším migrantom odovzdali potraviny a šatstvo. "V nedeľu sme sa s manželkou rozhodli, že pomôžeme osamotenému otcovi s deťmi, pretože jeho tehotnú manželku odviezli záchranári," povedal denníku.

Gyurcsány vyprázdnil svoju pracovňu a synovu izbu, kam položili matrace, kde potom každú noc poskytli nocľah inej rodine migrantov, ktorú im v tranzitnej zóne pri Južnej stanici (Déli pályaudvar) odporučili tamojší dobrovoľníci. Cudzincom rodina expremiéra každý deň uvarila jedlo a poskytla oblečenie.