Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Maďarský expremiér Gyurcsány vypracoval opozičnú stratégiu

Ferenc Gyurcsány, archívne foto Foto: TASR/AP

Expremiér v rozsiahlej analýze poukazuje na príčiny oslabenia ľavice vo svete a na dôvody erózie liberálnej demokracie, ktorá sa podľa neho začala ekonomickou krízou v roku 2008.

Budapešť 7. februára (TASR) - Maďarské opozičné strany by mali svoje ideologické spory dať nabok až dovtedy, kým nebude zosadená vláda premiéra Viktora Orbána. Vyplýva to zo stratégie, ktorú vypracoval expremiér a predseda Demokratickej koalície (DK) Ferenc Gyurcsány, informoval vo štvrtok spravodajský server hirklikk.hu.

Expremiér v rozsiahlej analýze poukazuje na príčiny oslabenia ľavice vo svete a na dôvody "erózie" liberálnej demokracie, ktorá sa podľa neho začala ekonomickou krízou v roku 2008 a ovplyvnila ju migračná kríza v roku 2015. "Ak demokracia nezabezpečí ľuďom všeobecný blahobyt, tak sa od nej odvráti čoraz viac z nich, a výsledkom je, že hľadajú alternatívne cesty," vyhlásil.

Gyurcsány vyzval k tomu, aby opozičné strany vytvorili spoločný politický akčný program. "Spoločným cieľom je zvrhnúť Orbána a jeho režim, a zriadiť IV. Maďarskú republiku," zdôraznil.

V súvislosti s prebehajúcou sériou protivládnych protestov v Maďarsku poznamenal, že tie sú zatiaľ pokojné. "Ak si však terajšia vládna moc nebude ctiť ústavný poriadok, potom samozrejme opozícia stojaca proti nej v prípade potreby prekročí svojvoľné pravidlá tejto moci," dodal Gyurcsány.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)