Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maďarský helsinský výbor žiada vyšetriť zásah polície proti migrantom

Na snímke srbskí policajti hliadkujú na srbsko-maďarskom hraničnom priechode Röszke - Horgoš Foto: TASR/AP

Pri policajnom zákroku boli zranení a potom predvedení na policajnú stanicu na výsluch traja novinári, vrátane slovenskej reportérky Tímey Beckovej.

Budapešť 14. októbra (TASR) - Maďarský helsinský výbor vyzval dnes úrad tamojšieho ombudsmana, aby vyšetril okolnosti zásahu protiteroristickej jednotky (TEK) proti migrantom, ku ktorému došlo 16. septembra pri hraničnom priechode Röszke-Horgoš 2. Informovalo o tom internetové vydanie denníka Népszabadság.

Príslušníci TEK zasiahli proti migrantom a novinárom obuškami i slzotvorným plynom po tom, ako po otvorení priechodu vstúpil na územie Maďarska dav cudzincov. Pri policajnom zákroku bolo zranených množstvo migrantov vrátane detí, ako aj viacerí novinári, uviedol Maďarský helsinský výbor.

Z videozáznamov médií je podľa výboru zrejmé, že viacero detí bolo zasiahnutých slzotvorným plynom a že policajti napadli novinárov aj napriek tomu, že neboli pochybnosti o ich totožnosti.

Udalosti by bolo potrebné dôkladne preskúmať už aj preto, lebo vedenie polície deklarovalo, že nemieni iniciovať interné vyšetrovanie prípadu a že nezverejnilo videozáznamy zachytávajúce priebeh zásahu, píše Maďarský helsinský výbor.

Pri policajnom zákroku boli zranení a potom predvedení na policajnú stanicu na výsluch traja novinári, vrátane slovenskej reportérky Tímey Beckovej. Polícia ich pôvodne začala stíhať pre podozrenie z trestného činu ilegálneho prekročenia hraničných zábran, napokon ale stíhanie zrušila.