Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister: Nevracajte prisťahovalcov k nám, ale do Grécka

Minister riadiaci úrad maďarskej vlády János Lázár. Foto: TASR/MTI

Členské krajiny EÚ avizovali vrátenie takmer 11 tisíc migrantov do Maďarska.

Budapešť 27. mája (TASR) - Viaceré členské krajiny Európskej únie chcú vracať prisťahovalcov do Maďarska, to ale nie je možné, vyhlásil dnes v Budapešti pred novinármi minister riadiaci úrad vlády János Lázár. Podľa spravodajského servera magyaridok.hu minister týmto krajinám odkázal, aby migrantov posielali späť do Grécka.

"Do Maďarska chcú vrátiť 52.000 prisťahovalcov, najmä z Nemecka a Švédska. Všetkým partnerom odkazujeme, že migranti prišli cez Grécko a ak sa tam nezaregistrovali, to neznamená, že ich treba poslať do Maďarska," povedal Lázár.

Podľa informácií servera magyaridok.hu do 24. mája avizovali členské krajiny EÚ vrátenie celkom 10.925 migrantov do Maďarska. Možnosť vrátenia migrantov na základe dublinskej dohody chcú využiť v najväčšej miere Nemecko, Rakúsko, Francúzsko a Švédsko. Doposiaľ bolo na maďarské územie vrátených 278 cudzincov - najmä Sýrčanov, Afgancov a Iračanov.

Lázár kritizoval skutočnosť, že EÚ sa dohodla s Tureckom v otázke migrantov a považuje ho za bezpečnú krajinu, Grécko však nie. "Migranti vstupujú na územie Únie prvýkrát v Grécku," pripomenul Lázár s tým, že takýto postoj EÚ je neudržateľný.

Podotkol, že nie je na mieste kritizovať Maďarsko za to, že nepomáha, pretože v tomto roku prijalo už 300 utečencov, u ktorých sa v rámci azylového procesu preukázalo, že sú politickými utečencami.

"Mimochodom - z tých, ktorí prichádzajú k maďarským hraniciam, iba zhruba desatina tvrdí, že prichádza zo Sýrie," poznamenal Lázár.