Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister po dlhšom období napätia navštívi Rumunsko

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Koncom vlaňajška sa maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, v súvislosti s migračnou politikou, dostal s Rumunskom do ostrej výmeny názorov.



Budapešť 22. januára (TASR) - Po dlhšom napätom období medzi Maďarskom a Rumunskom navštívi koncom tohto mesiaca maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Bukurešť, píše dnes internetové vydanie denníka Népszabadság s odvolaním sa na rumunský spravodajský server hotnews.ro.

Koncom vlaňajška sa totiž v súvislosti s migračnou politikou dostal Szijjártó do ostrej výmeny názorov popri iných susedných krajinách aj s Rumunskom.

Vtedajší rumunský premiér Victor Ponta, ktorý medzičasom odstúpil, označil v septembri za hanebné a protieurópske, že Maďarsko postavilo zábrany na hranice so Srbskom. "Je hanebné, že bývalý premiér, ktorý je trestne stíhaný, priebežne a klamlivo osočuje susednú krajinu," reagoval šéf maďarskej diplomacie.

O hraničných zábranách budú obaja politici zrejme hovoriť aj pri najbližšej príležitosti, konštatuje Népszabadság.

Szijjártó tento týždeň vyhlásil, že Maďarsko je pripravené kedykoľvek postaviť plot aj na hraniciach s Rumunskom, ak migranti zmenia trasu a vybrali by sa namiesto Chorvátska smerom cez Rumunsko. Povedal to po tom, čo uplynulý víkend rumunská pohraničná stráž zadržala 60 migrantov, ktorí ilegálne prekročili srbsko-rumunské hranice.