Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Benkő: Bezpečnostné výzvy sa rýchlo a drasticky menia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V súvislosti s krajinami západného Balkánu Benkő povedal, že tamojšiu stabilitu je možné udržať iba tak, ak tam pomôžu aj maďarskí vojaci.

Budapešť 27. novembra (TASR) - Bezpečnostné výzvy vo svete sa rýchlo a drasticky menia, v uplynulom období boli príkladom občianska vojna v bývalej Juhoslávii či masová ilegálna migrácia. Podľa agentúry MTI to maďarský minister obrany Tibor Benkő povedal v utorok v Budapešti na konferencii o bezpečnosti, obrane a rozvoji maďarských ozbrojených síl v 21. storočí.

"V uplynulých dňoch dospela rusko-ukrajinská situácia do bodu, keď na susednej Ukrajine vyhlásili čiastočný vojnový stav. V Nemecku sa v rámci príprav na Vianoce budujú zátarasy, ktoré bránia vianočné trhy pred prípadným útokom vozidlami," dodal šéf rezortu a zdôraznil, že každodenne sa dejú udalosti, ktoré sú dôvodom, aby krajina bola stále pripravená brániť seba a svojich občanov.

V súvislosti s krajinami západného Balkánu Benkő povedal, že tamojšiu stabilitu je možné udržať iba tak, ak tam pomôžu aj maďarskí vojaci. "V súčasnosti preto pôsobí v zahraničných misiách takmer tisíc príslušníkov maďarských ozbrojených síl, pretože tvrdíme, že problémy nemožno vpustiť do krajiny, ale treba ich riešiť tam, kde vznikajú," dodal minister.

Pripomenul, že maďarská vláda sa zaviazala každoročne zvýšiť rozpočet pre obranu o najmenej 0,1 percenta HDP tak, aby do roku 2024 dosiahli tieto výdavky dve percentá HDP. Benkő spresnil, že vďaka opatreniam vlády tento podiel v terajšom roku už stúpol na 1,4 percenta HDP, pričom pôvodné očakávania boli iba na úrovni 1,1 percenta.