Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Budapešti si uctili obete rómskeho holokaustu

Americká veľvyslankyňa v Budapešti Colleen Bellová s Foto: TASR/AP

Podľa odhadov historikov mohlo byť z Maďarska odvlečených 40.000 až 50.000 Rómov.

Budapešť 2. augusta (TASR) - Maďarská vláda, Celoštátna samospráva Rómov (ORÖ), viaceré opozičné strany a americká veľvyslankyňa v Budapešti Colleen Bellová si dnes pripomenuli 72. výročie rómskeho holokaustu. Podujatie zorganizoval Občiansky blok Rómov (RPT).

Zástupca štátneho tajomníka úradu vlády Csaba Latorcai na podujatí v Rómskom centre pre dejiny, kultúru, vzdelávanie a holokaust podľa agentúry MTI zdôraznil nutnosť "spoločného liečenia viditeľných rán spôsobených druhou svetovou vojnou".

"Musíme každému vysvetliť, že bezbrehá nenávisť nikam nevedie. Nenávisť je živnou pôdou pre sily temna, ktorých obeťami sú nevinní ľudia," povedal predseda RPT István Makai.

Tragédia Európy

Rómsky holokaust je spoločnou tragédiou Európy i Maďarska, konštatoval dnes vo vyhlásení maďarský minister ľudských zdrojov Zoltán Balog pri príležitosti 72. výročia rómskeho holokaustu.

V dokumente zverejnenom agentúrou MTI Balog zdôraznil, že maďarská vláda odmieta každé násilie, ale i nenávisť, ktorá vedie ku kolektívnemu obviňovaniu akéhokoľvek národa či skupiny ľudí na rasovom základe.

Podľa Baloga je nutné spomínať a pripomínať, aby sa hrôzy nemohli zopakovať. "Tragédii možno predísť spomínaním, úprimnosťou, spoznávaním, vedomosťami a kultúrou úcty," dodal.

Maďarské úrady o odvlečených Rómoch neviedli presnú štatistiku, ale podľa odhadov historikov mohlo byť z Maďarska odvlečených 40.000 až 50.000 Rómov.

Pamätný deň rómskeho holokaustu si pripomínajú vo viacerých krajinách sveta od roku 1972 na základe rozhodnutia zjazdu Svetového zväzu Rómov. Je spomienkou na zavraždenie vyše 3000 Rómov v priebehu niekoľkých hodín v nacistickom koncentračnom tábore Auschwitz v noci z 2. na 3. augusta 1944.

Na archívnej snímke z januára 1945 obete fašistického holokaustu - deti stoja za ostnatým drôtom v nacistickom koncentračnom tábore v poľskom Osvienčime tesne po tom, ako tábor oslobodili sovietske jednotky.
Foto: TASR/AP