Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister spravodlivosti: Máme 10 argumentov proti kvótam

Ilustračné foto Foto: TASR

Minister zdôraznil, že o maďarské podanie na európsky súd je v rámci EÚ obrovský záujem - v súčasnosti totiž všetky krajiny v otázke povinného prerozdeľovania utečencov vyčkávajú.

Budapešť 4. decembra (TASR) - V podaní žaloby na Súdny dvor Európskej únie, v ktorej Maďarsko žiada zrušenie povinného prerozdeľovania utečencov v EÚ, sa Budapešť odvoláva na desať argumentov, oznámil dnes minister spravodlivosti László Trócsányi. Podľa agentúry MTI dodal, že ráta so súdnym procesom, ktorý potrvá poldruha roka.

"Rátame s procesom, ktorý vyústi v precedens a popri Maďarsku doň zasiahnu aj iné krajiny únie," povedal šéf rezortu na tlačovej konferencii Budapešti.

"Maďarská vláda považuje spôsob, akým EÚ rieši migračnú krízu, za chybný, nemôže preto prijať povinné kvóty ani z právneho, ani z politického hľadiska," zdôraznil Trócsányi, ktorý podrobne menoval maďarské argumenty proti kvótam. Medzi nimi sú absencia mandátu na prijatie takéhoto rozhodnutia, pochybná dĺžka platnosti príslušných prechodných ustanovení či absencia názoru národných parlamentov k tejto otázke.

Minister zdôraznil, že o maďarské podanie na európsky súd je v rámci EÚ obrovský záujem - v súčasnosti totiž všetky krajiny v otázke povinného prerozdeľovania utečencov vyčkávajú. Trócsányi spresnil, že do tohto procesu by mohla vstúpiť nová vláda Poľska a záujem tiež môžu prejaviť Česko, Rumunsko, Chorvátsko, Slovinsko i Francúzsko.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo štvrtok oznámil, že Maďarsko v ten deň popoludní podá na Súdny dvor EÚ žalobu na Radu Európskej únie pre rozhodnutie o povinných kvótach. "Dnešným (t.j. štvrtkovým) dňom po stredajšom slovenskom rozhodnutí predloží žalobu európskemu súdu aj Maďarsko," povedal Orbán v úvodnom prejave na XIV. plenárnom zasadnutí Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT).