Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister Szijjártó:V4 je motorom rastu a bezpečným miestom EÚ

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Pokus dosiahnuť rozkol medzi krajinami Vyšehradskej štvorky V4 nebude úspešný, reagoval vo štvrtok Szijjártó na vyhlásenie rakúskeho kancelára Christiana Kerna.

Budapešť 9. júla (TASR) - Zoskupenie Vyšehradskej štvorky (V4) je silné, lebo vedie rozumnú politiku, domnieva sa maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Nie nadarmo sa preto V4 stala motorom ekonomického rastu a najbezpečnejším miestom Európskej únie, povedal dnes Szijjártó vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.

Začínajúce sa maďarské predsedníctvo V4 bude podľa neho pokračovať v rokovaniach v rozšírenom formáte. "Existujú krajiny, ktoré vyslovene vyjadrili snahu stať sa členom vyšehradského zoskupenia, alebo byť aspoň úzko spolupracujúcim partnerom," zdôraznil Szijjártó, podľa ktorého nikto nemôže poprieť, že takouto krajinou je, alebo bolo aj Rakúsko.

V pondelok do Budapešti pricestujú námestník českého ministra zahraničných vecí Jakub Dürr, šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski, slovenský minister zahraničných veci Miroslav Lajčák, chorvátska vicepremiérka zodpovedná za zahraničnú a európsku politiku Marija Pejčinovičová Buričová, slovinský minister zahraničných vecí Karl Erjavec a zástupca ministra zahraničných vecí Rakúska Michael Linhart.

Pokus dosiahnuť rozkol medzi krajinami Vyšehradskej štvorky V4 nebude úspešný, reagoval vo štvrtok Szijjártó na vyhlásenie rakúskeho kancelára Christiana Kerna. Ten v rozhovore pre nemecký denník Handelsblatt povedal, že medzi krajinami vyšehradského zoskupenia je istá rozdelenosť, pričom na jednu stranu zaradil Česko a Slovensko, na druhú Maďarsko a Poľsko.

Šéf maďarskej diplomacie uviedol, že už dávnejšie zaznamenali isté snahy západoeurópskych politikov rozdeliť krajiny V4.

"Máme pre nich zlú správu, nepodarí sa im to. Toto zoskupenie je najužším a najúčinnejším spojenectvom v rámci Európskej únie, a ním aj zostane, či sa to rakúskemu kancelárovi páči, alebo nie," zdôraznil Szijjártó.