Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister vnútra vyhlásil zvýšenú protiteroristickú pohotovosť

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér Foto: TASR/Pavel Neubauer

Centrum boja proti terorizmu (TEK) priebežne vyhodnocuje udalosti uplynulých dní v Európe a analyzuje situáciu Maďarska z pohľadu teroristickej hrozby.

Budapešť 16. januára (TASR) - Maďarský minister vnútra Sándor Pintér dnes v Budapešti nariadil sprísnenie protiteroristickej pohotovosti. Súčasne však zdôraznil, že teroristická hrozba v Maďarsku nestúpla, informovala tlačová agentúra MTI.

Podľa ministerstva vnútra v Maďarsku najnižší stupeň protiteroristickej pohotovosti označujú A, teraz vyhlásili stupeň B, po ktorom nasleduje C a najvyšší stupeň je D. Pohotovosť stupňa B vyhlasujú v prípade, ak v ktorejkoľvek členskej krajine Európskej únie, NATO, prípadne v niektorej zo susedných krajín dôjde k teroristickému činu a jeho vplyvy sú pre Maďarsko nevypočítateľné, pričom vyšší stupeň varovania nie je opodstatnený.

Centrum boja proti terorizmu (TEK) priebežne vyhodnocuje udalosti uplynulých dní v Európe a analyzuje situáciu Maďarska z pohľadu teroristickej hrozby. TEK podľa rezortu vnútra nedisponuje informáciami, ktoré by naznačovali, že by teroristická hrozba v Maďarsku stúpla.

MTI pripomína, že vo štvrtok večer na viacerých miestach Belgicka polícia zasiahla proti osobám podozrivým z terorizmu, dvaja ľudia pri akcii zomreli a jeden sa zranil. Podľa belgických úradov podozriví plánovali útoky na ciele v Bruseli podobné útokom v Paríži.