Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister vnútra si predvolal riaditeľov protestujúcich škôl

Ľudia vytvárajú živú reťaz a držia transparent s nápisom Učitelia nie sú sluhovia na Margitinom moste v Budapešti v piatok 18. novembra 2022 počas ďalšieho celonárodného štrajku učiteľov v Maďarsku proti dlhodobo neriešeným problémom v školstve. Foto: TASR/DUNA/MTI-Zoltan Mathe

Očakáva sa, že všetci riaditelia dostanú možnosť vyjadriť sa všeobecne k problémom školstva a k problémom na svojich školách.

Budapešť 9. decembra (TASR) - Maďarský minister vnútra Sándor Pintér si predvolal riaditeľov piatich budapeštianskych gymnázií. Uviedol to v piatok server blikk.hu, podľa ktorého sa toto ministerstvo, ktoré zodpovedá aj za verejné školstvo, snaží zastaviť celoštátnu vlnu protestov proti zlému stavu maďarského vzdelávacieho systému. Informuje o tom spravodajca TASR.

Podľa servera, ktorý tieto informácie získal z viacerých zdrojov, predvolaní riaditelia vedú školy, ktoré svoju nespokojnosť vyjadrujú najhlasnejšie.

Témou schôdzky ministra s riaditeľmi má byť rokovanie o aktuálnych otázkach. Očakáva sa, že všetci riaditelia dostanú možnosť vyjadriť sa všeobecne k problémom školstva a k problémom na svojich školách. Niet však pochýb o tom, že budú upozornení, že riskujú zotrvanie na svojich pozíciách, ak si nespravia vo vlastných inštitúciách poriadok, píše blikk.hu.

Podobné upozornenie už zaznelo z úst riaditeľky Vnútropeštianskeho školského obvodu (BPT) Beatrix Marosiovej, ktorá na porade riaditeľov škôl v tomto obvode vyhlásila, že ak niekto z nich nedokáže urobiť poriadok vo vlastnej škole, môže si hľadať iné zamestnanie.

Podľa servera protesty už zrejme dosiahli takú intenzitu, že sa ministerstvo rozhodlo začať robiť "poriadky". Prvým krokom je predvolanie riaditeľov škôl, ktoré sú v protestoch najaktívnejšie.

Vo štvrtok o 08.00 h sa konal celoštátny štrajk učiteľov, ktorý vyhlásili Demokratický odborový zväz pedagógov (PDSZ) a Odborový zväz pedagógov (PSZ). Štrajk pedagógov podporili aj žiaci a študenti.

Tisíce učiteľov sa zúčastnili 26. novembra na celoštátnej demonštrácii, v rámci ktorej odovzdali petíciu ministerstvu vnútra. Deväťbodový dokument s požiadavkami podpísalo 112.000 pedagogických zamestnancov.

V petícii učitelia žiadali zmeny vo vzdelávaní od materskej školy až po univerzity, dialóg o obnove školstva, dôveryhodné informovanie verejnosti o školstve zo strany vlády i verejnoprávnych médií, ukončenie zastrašovania učiteľov, návrat pedagógov prepustených pre protesty, návrat k plnohodnotnému právu na štrajk a tiež konkurencieschopné finančné ohodnotenie svojej práce i zlepšenie podmienok vyučovania a výchovy.

Séria celoštátnych protestov pedagógov sa začala už v januári. Plat učiteľov v Maďarsku dosahuje v súčasnosti 60 percent priemeru platu vysokoškolsky vzdelaných ľudí, kým na Slovensku je to 70 percent a v Rakúsku 85 percent.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)