Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister vnútra Pintér je spokojný s ochranou južných hraníc

Maďarský minister vnútra Sándor Pintér Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vláda podľa jeho slov rozhodla, že žiadatelia o azyl, ktorých žiadosti budú odmietnuté, sa nebudú môcť voľne pohybovať na maďarskom území.

Budapešť 18. januára (TASR) - Maďarský minister vnútra Sándor Pintér dnes počas návštevy juhomaďarského Segedína hodnotil úroveň ochrany hraníc so Srbskom. Maďarsku sa podľa jeho slov podarilo zaistiť personálne a technické podmienky riešenia migračnej krízy.

Pintér vyjadril nádej, že ak by aj opäť vzrástol migračný tlak, príslušníci polície slúžiaci na hraniciach by za pomoci novej techniky dokázali plniť svoje úlohy rovnako účinne ako doposiaľ, informovala agentúra MTI.

Stav hraničných zábran vybudovaný na tomto úseku hraníc je podľa Pintéra dobrý. "Na hranice sme inštalovali klasické i termovízne kamery, ktorými dokážeme pozorovať dianie v smere od Srbska. Samostatne tieto systémy už fungujú, ale k ich zosúladeniu musíme ešte vyvinúť isté úsilie," dodal minister.

Vláda podľa jeho slov rozhodla, že žiadatelia o azyl, ktorých žiadosti budú odmietnuté, sa nebudú môcť voľne pohybovať na maďarskom území. "V súčasnosti pracujeme na príslušnom právnom rámci," povedal Pintér.

Srbsko-maďarský úsek hraníc, kde stojí od jesene 2015 plot v dĺžke 175 kilometrov, stráži vyše 10.000 príslušníkov polície a armády.