Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Maďarský odvolací súd potvrdil verdikt v kauze série vrážd Rómov

Ilustračné foto Foto: TASR

Útoky so strelnými zbraňami a zápalnými fľašami na rómske obydlia na deviatich miestach si vyžiadali šesť obetí.

Budapešť 8. mája (TASR) - Odvolací súd hlavného mesta v Budapešti dnes vyniesol rozsudok v prípade série vrážd Rómov v Maďarsku z rokov 2008 a 2009. Podľa agentúry MTI súd vlastne potvrdil verdikt súdu z prvého stupňa: na doživotie odsúdil troch obvinených a štvrtého na 13 rokov väzenia.

Súd vyhlásil, že motív vrážd bol rasistický. Odsúdení na doživotie sa v zmysle rozsudku nikdy nebudú môcť dostať na slobodu. Súd korigoval posúdenie iba niektorých menších trestných činov v rámci tejto kauzy.

Obvinení a ich obhajcovia žiadali zrušenie verdiktu a obnovu procesu, ale sčasti aj o oslobodenie od obvinenia. Prokurátor žiadal sprísnenie trestu i pre štvrtého obvineného, ktorý sa zúčastnil dvoch posledných útokov ako šofér.

Útoky so strelnými zbraňami a zápalnými fľašami na rómske obydlia na deviatich miestach si vyžiadali šesť obetí. V dôsledku chýb vo vyšetrovaní trvalo prvostupňové pojednávanie poldruha roka. Troch obvinených zo série vrážd odsúdil Súd pre okolie Budapešti 5. augusta 2013 na doživotný trest väzenia. Štvrtý obvinený si podľa verdiktu odsedí 13 rokov.

Pri útokoch v Kisléte a Tiszalöku zomrel jeden človek, v Nagycsécsi sa stali obeťou útoku dvaja ľudia a v Tatárszentgyörgyi zahynul muž a jeho päťročný syn, ktorí utekali z podpáleného domu.

Vo viacerých prípadoch zaútočili páchatelia zápalnými fľašami, pričom zranili niekoľko ľudí. Vrahovia vystrelili 78-krát a ohrozili životy dovedna 55-tich ľudí.

V prvostupňovom súdnom procese s hlavným obžalovaným Árpádom Kissom, jeho bratom Istvánom, Zsoltom Petöom a Istvánom Csontosom, ktorý sa začal v marci 2011, obvinení vinu popierali.