Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament bude mať vyše 400 strážcov

Na archívnej snímke je maďarský parlament. Foto: TASR/AP

Podľa servera 444.hu, tak na každého poslanca pripadnú viac ako dvaja strážcovia. Stráž môže použiť aj donucovacie prostriedky voči "nespratným" poslancom, ak to predsedajúci uzná za vhodné.

Budapešť 30. mája (TASR) - Poslanci maďarského parlamentu z vládnucej strany Fidesz dnes na poslednú chvíľu iniciovali zmenu rozpočtu pre rok 2017, ktorej cieľom je rozšírenie počtu príslušníkov Parlamentnej stráže z terajších 349 na 447. Informoval o tom spravodajský server 444.hu, podľa ktorého tak na každého poslanca pripadnú viac ako dvaja strážcovia.

Rozšírenie počtu príslušníkov stráže o 98 členov si vyžiada navŕšenie rozpočtu o 850 miliónov forintov (2,7 milióna eur), pričom na fungovanie stráže pôvodne vyčlenili 2,6 miliardy forintov (8,3 milióna eur).

Návrh zdôvodnili predkladatelia tým, že rozšírenie je potrebné "kvôli úspešnému fungovaniu stráže".

Server poznamenáva, že je zrejmé, že doposiaľ stráž nefungovala úspešne, pretože v uplynulých mesiacoch zmizlo niekoľko laptopov a monitorov, ktoré by mali strážiť práve jej príslušníci.

Predseda rozpočtového výboru parlamentu z opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Sándor Burány v rozhovore pre komerčnú televíziu RTL-Klub označil návrh poslancov Fideszu za nepochopiteľný. Podpredsedníčka Demokratickej koalície (DK) Ágnes Vadaiová povedala, že je smutné, že rozširujú "súkromnú armádu parlamentu".

Úlohou Parlamentnej stráže je od 1. januára 2013 strážiť parlament, predsedu parlamentu a poriadok v rokovacej sále. Vybraných 349 príslušníkov stráže absolvovalo špeciálny výcvik.

Členov stráže, ktorí nosia špeciálne uniformy, vyberá Celoštátne veliteľstvo polície (ORFK). V zmysle zverejnených požiadaviek musia mať muži výšku najmenej 180 cm, ženy 170 cm. Okrem toho musia zodpovedať presne stanoveným požiadavkám fyzických schopností a musia sa podriadiť aj psychologickému testu.

O zriadení stráže rozhodol predseda parlamentu László Kövér. Príslušníci stráže môžu použiť aj donucovacie prostriedky voči "nespratným" poslancom, ak to predsedajúci uzná za vhodné.

Predtým sa o bezpečnosť a poriadok v zákonodarnom zbore staralo 266 policajtov, ktorí boli príslušníkmi Pluku na ochranu ústavných činiteľov.

V maďarskej histórii už existovala parlamentná stráž, ktorú zriadili v roku 1912 na ochranu parlamentu. Vtedajších 58 strážcov dozeralo tiež aj na poriadok v rokovacej sále.