Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament ratifikoval vstup Švédska do NATO

Maďarský premiér Viktor Orbán (dole vpravo) a vicepremiér Zsolt Semjén hlasujú spolu s maďarskými poslancami o vstupe Švédska do NATO na zasadnutí parlamentu v Budapešti v pondelok 26. februára 2024. Foto: TASR/AP

Maďarsko ratifikovala prijatie Švédska do NATO ako posledná členská krajina Aliancie.

Budapešť 26. februára (TASR) - Poslanci maďarského Národného zhromaždenia v pondelok schválili vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. S odvolaním sa na server hvg.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Za ratifikáciu hlasovalo 188 poslancov, šiesti poslanci Hnutia naša vlasť (Mi Hazánk Mozgalom) boli proti, nikto sa nezdržal hlasovania. Po rozhodnutí sa v rokovacej sále ozval potlesk.

Maďarsko ratifikovala prijatie Švédska do NATO ako posledná členská krajina Aliancie. Turecký parlament jeho vstup schválil 23. januára. Poslanci maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP odkladali toto rozhodnutie už vyše poldruha roka, pričom opakovane tvrdili, že Maďarsko v tomto smere nebude posledné.

Švédsky premiér Ulf Kristersson deň schválenie ratifikácie v Budapešti označil za "historický".

"Dnes je historický deň. Parlamenty všetkých členských štátov NATO teraz hlasovali za vstup Švédska do NATO. Švédsko je pripravené prevziať svoju zodpovednosť za euroatlantickú bezpečnosť," uviedol Kristersson na sociálnej sieti X.

Šéf NATO Jens Stoltenberg povedal, že vojenská aliancia bude čoskoro "silnejšia" po tom, čo maďarský parlament odstránil poslednú prekážku vstupu Švédska. "Teraz, keď to všetci spojenci schválili, sa Švédsko stane 32. spojencom NATO," napísal generálny tajomník aliancie na sieti X. "Členstvo Švédska nás všetkých urobí silnejšími a bezpečnejšími," dodal.

Vstup Švédska do NATO bude posilou pre európsku a globálnu bezpečnosť, reagoval aj nemecký kancelár Olaf Scholz na sieti X.

Podľa servera telex.hu opozičná Demokratická koalícia (DK) privítala Švédsko v NATO. "Orbán odkladaním ratifikácie iba prehĺbil izoláciu Maďarska od zvyšku Európy." Podľa vyhlásenia, ktoré podpísala tieňová ministerka obrany DK Ágnes Vadai, je hanbou, že Orbánova vláda od júla 2022 odďaľovala vstup Švédska do NATO. "Orbán vtedy vyhlásil, že Budapešť určite nebude posledná, ktorá zahlasuje za prijatie Švédska. Naťahovanie času nemalo žiadny význam. Celý svet videl, že Orbán hrá do karát Putina," dodala Vadaiová.

Prijatie Švédska do NATO privítala aj strana Momentum.

"Hlasovaním za vstup Švédska do NATO Fidesz a ľavicovo-liberálna strana opäť spoločne realizovali vôľu globalistov," reagovalo na Facebooku Hnutie naša vlasť, ktoré poukázalo na to, že proti návrhu hlasovali len ich zástupcovia, a to preto, že podľa ich názoru nie je vstup Švédska do NATO dobrý na nič iné ako na prehlbovanie konfliktu medzi Európou a Ruskom.