Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament schválil pomoc poškodeným v nebankovke Quaestor

Stovky Budapešťanov sledovali v nedeľu 15. marca 2015 slávnostné vztýčenie vlajky pred parlamentom pri príležitosti maďarského štátneho sviatku, 167. výročia vypuknutia protihabsburskej revolúcie v rokoch 1848-49. Foto: TASR - Ladislav Vallach

V zmysle prijatého zákona si klienti budú musieť požiadať fond o odškodnenie v období od 6. mája do 5. júna.

Budapešť 14. apríla (TASR) - Maďarský parlament dnes schválil zákon o vytvorení fondu na odškodnenie klientov skrachovanej investičnej firme Quaestor, informovala agentúra MTI. V zmysle prijatého zákona si klienti budú musieť požiadať fond o odškodnenie v období od 6. mája do 5. júna.

Návrh, ktorý sa dotýka cenných papierov vydaných spoločnosťou Quaestor Financial Hrurira a obchodovaných spoločnosťou Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt., predložila minulý týždeň vládnuca strana Fidesz. Poslanci o ňom rokovali v zrýchlenom legislatívnom konaní a schválili ho 185 hlasmi, piati poslanci hlasovali proti.

Novozriadený fond spolu s Fondom na ochranu investícií poskytne odškodnenie klientom do výšky 30 miliónov forintov (101.061 eur), čo je podľa zdôvodnenia zákona podstatne viac, než koľko by klienti reálne dostali v prípade individuálnych žalôb, prípadne exekúcií.

Stovky ľudí, ktorí investovali v zbankrotovanej investičnej firme Quaestor, žiadali od vlády úplnú náhradu strát. Približne 400 investorov protestovalo v sobotu 11. apríla v Budapešti pred budovou Quaestoru, ktorý bol od marca pod dozorom Národnej banky Maďarska. Dôvodom bolo podozrenie, že spoločnosť neoprávnene vydala dlhopisy v hodnote približne 150 miliárd forintov. Problémy Quaestoru sa prevalili v polovici marca a v priebehu niekoľkých týždňov sa stal treťou maďarskou investičnou firmou vyšetrovanou pre podozrenie z podvodu.

Poškodení investori tvrdia, že vláda nedokázala ochrániť ich peniaze pre nedostatočný dozor nad finančným sektorom. Niektorí poukázali na osobné vzťahy politikov s hlavným vlastníkom Quaestoru Csabom Tarsolyom a na jeho účasť vo viacerých štátnych projektoch. Jedným z nich bolo vytvorenie obchodného zastúpenia v Rusku, ktorého cieľom bolo zvýšiť maďarský vývoz do Ruska.

Strana Fidesz navrhla zvýšenie maximálnej sumy kompenzácií z 20.000 eur na 100.000 eur pre každého investora. Premiér Viktor Orbán však upozornil, že najprv musí situáciu prekonzultovať so zástupcami bankového sektora, ktorý by mal poskytnúť ďalšie prostriedky. V prípade schválenia návrhu Fideszu by istinu mala získať naspäť väčšina z približne 32.000 investorov Quaestoru.

(1 EUR = 296,85 HUF)