Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarský parlament uznesením odsúdi prenasledovanie kresťanov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Uznesenie obsahuje návrh, aby Maďarsko poskytlo humanitárnu pomoc, ako aj výzvu pre Medzinárodný trestný súd, aby zasiahlo voči páchateľom prenasledovania kresťanov.

Budapešť 2. novembra (TASR) - Maďarský parlament prerokuje návrh uznesenia, ktorým poslanci odsúdia prenasledovanie kresťanov. Oznámil to dnes štátny tajomník rezortu ľudských zdrojov Bence Rétvári, podľa ktorého toto uznesenie označí prenasledovanie kresťanov za genocídu.

Podľa agentúry MTI Rétvári vo verejnoprávnej televízii M1 povedal, že uznesenie obsahuje návrh, aby Maďarsko poskytlo humanitárnu pomoc, ako aj výzvu pre Medzinárodný trestný súd, aby zasiahlo voči páchateľom prenasledovania kresťanov.

Rétvári pripomenul, že pred 100 rokmi bol na Blízkom východe kresťanom každý štvrtý človek - a dnes už iba každý tridsiaty tretí. Po druhej svetovej vojne žilo v Iraku 4,7 milióna kresťanov, dnes ich je iba 200.000.

"V 80 krajinách je pre kresťanskú vieru ohrozených 200 miliónov ľudí," zdôraznil Rétvári, ktorý je aj podpredsedom Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP), politického subjektu vládneho bloku.

Maďarsko je podľa jeho slov povinné zúčastniť sa na čo najväčšom počte humanitárnych akcií. Preto na pomoc kresťanským spoločenstvám vyčlenilo tri milióny eur a v irackom Arbíle postaví trojposchodovú školu.

Podobné návrhy uznesenia prijali už aj Austrália, Spojené štáty, Británia a Európska únia, dodal štátny tajomník, podľa ktorého humanitárna pomoc Maďarska by mohla byť vo forme štipendií pre irackých a sýrskych kresťanských študentov.