Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarský politológ: Politické ambície Orbána presahujú hranice krajiny

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Budúcoročné parlamentné voľby považuje Orbán už za vyhraté. Procesy na maďarskej politickej scéne v roku 2017 ovplyvnia podstatne viac medzinárodné udalosti než konanie maďarských politikov.

Budapešť 9. januára (TASR) - Vládu maďarského premiéra Viktora Orbána udržiava pri moci neexistencia alternatívy voči nej. Budúcoročné parlamentné voľby považuje Orbán už za vyhraté, jeho politickou ambíciou je stať sa európskym politikom. Procesy na maďarskej politickej scéne v roku 2017 ovplyvnia podstatne viac medzinárodné udalosti než konanie maďarských politikov, povedal v rozhovore pre spravodajský server hvg.hu politológ Péter Krekó z inštitútu Political Capital.

"Maďarská vnútorná politika bola doposiaľ úplne provinciálnou politikou, ktorá bola necitlivá voči vonkajším vplyvom a udalostiam. Avšak zo zahraničnej politiky sa nateraz stala vnútorná politika po tom, čo maďarská vláda dva roky intenzívne hovorí o utečeneckej kríze," konštatoval analytik.

Orbán podľa jeho slov na medzinárodnej scéne vedie úplne inú politiku, než ktorá by mu prislúchala z jeho oficiálnej pozície. Fidesz je v Európskom parlamente členom skupiny Európskej ľudovej strany (EĽS), napriek tomu maďarský premiér čoraz otvorenejšie útočí na európskych politikov pravého stredu, medzi nimi na nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú, a čoraz zreteľnejšie podporuje extrémne pravicové strany Francúzska, Rakúska a Nemecka. "To, čo Orbán presadzuje v Maďarsku, je v zásade programom európskych ultrapravicových síl," dodal Krekó.

Rok 2016 sa podľa politológa z medzinárodného hľadiska vyvíjal úplne v prospech Orbána: brexit, dvojtretinové víťazstvo strany ruského premiéra Vladimira Putina, zvolenie Donalda Trumpa za nového prezidenta USA či abdikácia jedného z najsilnejších kritikov Orbána - predsedu talianskej vlády Mattea Renziho.

"Maďarská vláda sa takto bude môcť cítiť podstatne bezpečnejšie, pretože má silnejších spojencov v osobe Putina, Trumpa a Benjamina Netanjahua," zdôraznil.

Politológ považuje za najdôležitejšiu otázku roka 2017, či bude pokračovať posilňovanie populistických síl, čo by prinieslo so sebou potlačenie tradičných politických strán do úzadia, ale aj boj proti takzvanej politickej korektnosti, uzatváranie sa kvôli utečencom a podporu Putinovej politiky. "Zmeny budú v podstate smerovať k potlačeniu klasických liberálno-demokratických a ľudskoprávnych princípov, ako aj k zvyšovaniu šance prehlbovania medzinárodných konfliktov," povedal Krekó.

Z maďarského hľadiska je podľa politológa zásadnou otázkou, kto bude nemeckým kancelárom. Popularita Merkelovej síce postupne slabne, avšak stále je dosť vysoká. "Ak by vznikla dvojica kancelárka Merkelová a minister zahraničných vecí Martin Schulz, táto by mohla na medzinárodnej scéne spôsobiť Orbánovi nepríjemnosti, aj keď maďarský premiér doposiaľ dokázal na domácom poli medzinárodnú kritiku využiť vo svoj prospech," podotkol.

"Orbán považuje parlamentné voľby 2018 už za vyhraté, ale takisto to vidí aj maďarská ľavica. Šanca, že by sa ultrapravicový Jobbik stal vo voľbách vyzývateľom vládnej strany Fidesz, je iba minimálna. V Európe je Jobbik takmer jedinou extrémne pravicovou stranou, ktorá nedokázala profitovať z utečeneckej krízy," podčiarkol Krekó.

Podľa jeho vyjadrenia aj keď mnohí Maďari nie sú sympatizantmi Orbána, napriek tomu sa domnievajú, že jeho strana Fidesz je stranou, ktorá zo súčasných strán dokáže krajinu viesť najlepšie. Na podporu vládneho Fideszu síce môže negatívne vplývať existujúca korupcia, nedostatok alternatívy však tento vplyv zatiaľ oslabuje, tvrdí P. Krekó.