Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarský politológ: Vyhrážky Bruselu môžu prospieť Orbánovej vláde

Viktor Orbán, archívne foto. Foto: TASR/AP

Zoltán Kiszelly uviedol, že ak bruselské uznesenie zarezonuje v maďarskej verejnosti práve z hľadiska otázky migrácie, potom to môže na domácej scéne byť pozitívne pre vládu.

Budapešť 18. mája (TASR) - Stredajšie uznesenie Európskeho parlamentu (EP), ktoré z dôvodu systematického ohrozovania právneho štátu navrhuje spustiť voči Maďarsku proces právneho konania podľa článku č. 7 Lisabonskej zmluvy, môže v nadchádzajúcich voľbách prospieť vláde premiéra Viktora Orbána. Pre TASR to dnes v Budapešti uviedol politológ Zoltán Kiszelly.

Zatiaľ podľa jeho slov nie je precedens na to, aby Európska komisia aktivovala právne konanie voči niektorej z členských krajín Európskej únie podľa uvedeného článku. "Ak si pozrieme tri témy, v súvislosti s ktorými EP uznesenie schválil, je zrejmé, že v jeho centre stojí otázka migrácie," povedal politológ.

"Ak bruselské uznesenie zarezonuje v maďarskej verejnosti práve z hľadiska otázky migrácie, potom to môže na domácej scéne byť pozitívne pre vládu Viktora Orbána. V krajinách Vyšehradskej štvorky, ale aj v krajinách Pobaltia, odmieta prisťahovalecké kvóty 80 percent obyvateľstva. V takomto prípade by mal Brusel zbytočne k dispozícii takýto nanucovaní prostriedok, ktorý by v budúcoročných aprílových parlamentných voľbách v Maďarsku mohol terajšej vláde vlastne iba prospieť," myslí si Kiszelly.

Pripomenul, že článok č. 7 Lisabonskej zmluvy je vo všeobecnosti vnímaný ako atómová bomba, ktorou sa zvyčajne vyhráža, ale nezvyknú ju nasadiť. "Je možné, že aj aktivovanie tohto článku jednoducho skrachuje v Bermudskom trojuholníku Európskeho parlamentu, Európskej rady a Európskej komisie. Avšak aj v prípade, že bude aktivovaný, treba rátať s veľmi dlhým procesom," zdôraznil maďarský politológ.