Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Maďarský premiér bude v inzerátoch v tlači vyzývať Britov na zotrvanie

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Toto podľa hovorcu maďarskej vlády svedčí o tom, že Maďarsko je oddané Európskej únii.

Budapešť 19. júna (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán sa v pondelok v inzerátoch v britskej tlači priamo obráti na britských voličov s výzvou na zotrvanie Spojeného kráľovstva v Európskej únii. Oznámil to dnes hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács.

Hovorca reagoval na správy z Nemecka, v ktorých sa písalo o kampani Orbána proti brexitu a jeho "osobnom zasahovaní" do kampane pred referendom v Británii, uviedla agentúra APA.

"Hoci sme si z mnohých strán pri početných príležitostiach vyslúžili obvinenia, že sme proti EÚ, toto svedčí o tom, že Maďarsko je oddané Európskej únii," citovala Kovácsove vyjadrenie o inzeráte agentúra Reuters. Hovorca dodal, že v Británii pracuje približne 250.000 až 300.000 Maďarov.

Nemecké noviny Bild na svojej webovej stránke informovali ako prvé o inzeráte, ktorý vyjde v britskom denníku Daily Mail, a konštatovali, že Orbán je prvým predsedom vlády členského štátu EÚ, ktorý "priamo a osobne" zasahuje do "boja o brexit". Podľa agentúry MTI sa má v inzeráte uvádzať: "Rozhodnutie je na Vás, no Maďarsko je hrdé na to, že s Vami patrí k členom EÚ."

Inzerát s podpisom Orbána mali zverejniť už v sobotu, no odložili ho o dva dni vzhľadom na prerušenie referendovej kampane po štvrtkovom zavraždení britskej labouristickej poslankyne a stúpenkyne EÚ Jo Coxovej. Kampaň dnes znova obnovili.