Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Maďarský prezident Áder vypísal PARLAMENTNÉ VOĽBY na 8. apríla

Na archívnej snímke János Áder Foto: TASR/Michal Svítok

Kampaň pred voľbami, ktoré sú jednokolové, sa v zmysle platných právnych noriem začína v 50. deň pred termínom volieb.

Budapešť 11. januára (TASR) - Maďarský prezident János Áder vypísal vo štvrtok termín parlamentných volieb na 8. apríla. Podľa agentúry MTI o tom v Budapešti informovala kancelária prezidenta.

Posledné štyri parlamentné voľby v Maďarsku sa konali vždy v prvý aprílový týždeň, pričom predošlé voľby v roku 2014 vypísal Áder na 6. apríla.

Kampaň pred voľbami, ktoré sú jednokolové, sa v zmysle platných právnych noriem začína v 50. deň pred termínom volieb. Nadchádzajúca predvolebná kampaň sa tak začne 17. februára.

"Oprávnení voliči v Maďarsku po historickej jari 1990 (pozn. TASR: po zmene režimu) rozhodnú už po ôsmy raz o tom, komu zveria riadenie verejných vecí," píše sa vo vyhlásení hlavy štátu.

Áder v dokumente osobitne pozdravil státisíce mladých prvovoličov a vyjadril úctu pamiatke prvých slobodných volieb.

Voliči v kombinovanom volebnom systéme disponujú dvoma hlasmi. Jedným volia poslanca z kandidátnej listiny jednomandátového volebného obvodu, ktorých je v krajine celkom 106. Druhým hlasom rozhodujú o politickej strane z celoštátnej straníckej listiny, z ktorej sa rozdelí 93 poslaneckých mandátov.

V roku 2014 boli prvé parlamentné voľby v zmysle novej ústavy, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára 2012. Voľby sa zmenili z dvojkolových na jednokolové a počet poslancov bol znížený z 386 na 199.

Voliť svojho zástupcu do parlamentu mohli aj príslušníci 13 registrovaných národnostných menšín - vrátane slovenskej. Po prvý raz sa na parlamentných voľbách v Maďarsku mohli v roku 2014 zúčastniť aj maďarskí občania, ktorí nemajú trvalý pobyt v Maďarsku - teda príslušníci maďarskej menšiny žijúci v zahraničí.