Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Maďarský prezident podpísal protokol k členstvu Švédska v NATO

Na snímke nový maďarský prezident Tamás Sulyok. Foto: TASR/AP

Maďarsko ratifikovalo prijatie Švédska do NATO ako posledná členská krajina Aliancie.

Budapešť 5. marca (TASR) - Nový maďarský prezident Tamás Sulyok podpísal rozhodnutie maďarského parlamentu schváliť členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii, informovala v utorok jeho kancelária. TASR píše podľa správy agentúry Reuters.

Poslanci maďarského Národného zhromaždenia schválili vstup Švédska do NATO ešte koncom februára.

Maďarsko ratifikovalo prijatie Švédska do NATO ako posledná členská krajina Aliancie. Turecký parlament jeho vstup schválil 23. januára. Poslanci maďarského vládneho bloku Fidesz-KDNP odkladali toto rozhodnutie vyše poldruha roka, pričom opakovane tvrdili, že Maďarsko v tomto smere nebude posledné.

Maďarský premiér Viktor Orbán po februárovom stretnutí s jeho švédskym náprotivkom Ulfom Kristerssonom v Budapešti oznámil, že si vyjasnili "spoločné dobré úmysly". Maďarsko tiež vtedy podpísalo dohodu o kúpe štyroch stíhačiek švédskej výroby JAS 39 Gripen.

Švédsko a Fínsko prejavili záujem vstúpiť do NATO v reakcii na spustenie ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu pred takmer dvomi rokmi. Fínsko sa stalo 31. členom Aliancie už vlani v apríli.

Súhlas s členstvom musia dať všetky členské štáty NATO.

Švédsko, ktoré dve desaťročia zachovávalo vojenskú neutralitu, by mali zakrátko vyzvať, aby pristúpilo k Severoatlantickej zmluve zakladajúcej Alianciu a oficiálne sa stalo 32. členom NATO.