Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Maďarský prezident sa ešte nerozhodol, či pôjde na oslavy do Moskvy

Na archívnej snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a vpravo maďarský prezident János Áder si podávajú ruky pred prezidentským palácom v Budapešti 17. februára 2015. Foto: TASR/AP

Úrad maďarského prezidenta (KEH) ešte nemá informácie o tom, či sa prezident János Áder zúčastní osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia 9. mája v Moskve.

Budapešť 8. apríla (TASR) - Úrad maďarského prezidenta (KEH) ešte nemá informácie o tom, či sa prezident János Áder zúčastní osláv 70. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia 9. mája v Moskve. Napísal to dnes denník Népszabadság.

Denník sa mesiac pred konaním osláv spýtal KEH, kedy možno očakávať príslušné rozhodnutie a čo vlastne hlava štátu zvažuje. Noviny v tejto súvislosti zdôraznili, že prijatie pozvania na oslavy, rovnako ako jeho odmietnutie, nesie so sebou diplomatické riziká.

Tlačový odbor KEH požiadal Népszabadság o trpezlivosť pri zaslaní odpovedí na tieto otázky.

Ruský prezident Vladimir Putin počas februárovej návštevy v Budapešti verejne oznámil, že pozval maďarského prezidenta na oslavy víťazstva, aj keď oficiálna pozvánka bola zaslaná už niekoľko mesiacov predtým, píše denník.

Áder v utorok odcestoval na návštevu Singapuru, Južnej Kórey a Mongolska, odkiaľ sa vráti do vlasti 16. apríla.