Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarský prezident: V4 napomohla EÚ k vytriezveniu v otázke migrácie

Maďarský prezident Jánoš Áder (vľavo) sa rozpráva so svojím poľským partnerom Andrzejom Dudom počas ich stretnutia v Budapešti 18. marca 2016 Foto: TASR/AP

Vyhlásil to János Áder na tlačovej konferencii v Budapešti po schôdzke s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Budapešť 18. marca (TASR) - Vyšehradská štvorka (V4) výrazne napomohla k tomu, aby Európska únia vytriezvela v otázke migračnej krízy. Vyhlásil to dnes maďarský prezident János Áder na tlačovej konferencii v Budapešti po schôdzke s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Podľa Ádera dnes už nikto nespochybňuje tvrdenie, že migračná kríza nie je iba humanitárnou otázkou, ale súčasne aj trestnoprávnym a národno-bezpečnostným problémom, uviedla agentúra MTI.

"Dnes je už každému v európskych politických kruhoch zrejmé, že hranice Európy treba chrániť," dodal Áder.

Podľa poľského prezidenta je migračná kríza v súčasnosti najvážnejším problémom, ktorý je potrebné vyriešiť. "Ak sa nezrodia konkrétne rozhodnutia, potom sa kríza bude iba ďalej prehlbovať," zdôraznil Duda.

"Otáľanie (Európy) spôsobilo, že na účty prevádzačov pribudli ťažké miliardy, pretože v dnešnom svete je žiaľ obrovským obchodom priživovať sa na osude nešťastných ľudí. Prevádzači evidentne urobia všetko pre to, aby našli nové trasy," poznamenal Áder, podľa ktorého je nutné, aby EÚ bezodkladne konala.

Podľa jeho slov dnes už o riešení migračnej krízy musia uvažovať aj krajiny mimo únie. K financovaniu starostlivosti o utečencov, potom i obnovy dotknutých regiónov, by mali prispieť aj Spojené štáty a bohaté arabské krajiny.

"Je dôležité, aby bezpečnosť schengenského priestoru v Európe bola zachovaná. To je možné iba v prípade, ak EÚ prijme konkrétne a rozhodné opatrenia," konštatoval poľský prezident. Za dôležité kroky označil posilnenie vonkajších hraníc únie, poskytnutie finančnej pomoci Grécku a podpora krajinám, v ktorých sú tábory s utečencami zo Sýrie, ale aj potlačenie prevádzačstva.