Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Maďarský prieskum: Maďari sa najviac obávajú Ruska

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Na EÚ hľadí ako na spojenca 59 percent Maďarov, Moskvu tak vníma iba 16 percent. Zoskupenie Vyšehradskej štvorky považuje za spojenca 52 percent.

Budapešť 29. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v období uplynulého pol roka navštívil v pondelok Budapešť už druhýkrát, pričom tento rok nenavštívil dvakrát ani jednu európsku krajinu. Konštatoval to dnes spravodajský server 24.hu k výsledkom prieskumu inštitútu Republikon, podľa ktorých Maďari sa najviac obávajú práve Ruska.

Na otázku, ktorá krajina je najväčšou hrozbou z hľadiska nezávislosti Maďarska, 13 percent opýtaných odpovedalo, že Rusko. Na ďalšom mieste s 12 percentami sa umiestnil Izrael a po desať percent respondentov označilo za možnú hrozbu pre nezávislosť svojej krajiny Európsku úniu a Čínu.

Na EÚ hľadí ako na spojenca 59 percent Maďarov, Moskvu tak vníma iba 16 percent. Zoskupenie Vyšehradskej štvorky považuje za spojenca 52 percent.

Sympatie k Putinovi vyjadrilo 38 percent a odpor voči nemu 62 percent opýtaných.

Putin, ktorý v dejisku majstrovstiev sveta v džude v športovej hale Papp László Sportaréna rokoval s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom, po schôdzke vyjadril spokojnosť s vývojom hospodárskej spolupráce medzi Ruskom a Maďarskom.


Putin v období uplynulého pol roka navštívil v pondelok Budapešť už druhýkrát



Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prekonal v počte stretnutí s Vladimirom Putinom všetkých svojich predchodcov. Predbehol aj ľavicového premiéra Ferenca Gyurcsánya, ktorý s ruskou stranou síce rokoval často, na rozdiel od Orbána však nie na najvyššej úrovni, píše dnes spravodajský server Hvg.hu.

Péter Medgyessy, predseda vlády v rokoch 2002-2004, sa stretol s Putinom trikrát. Gyurcsány, ktorý viedol vládu od roku 2004 do roku 2009, absolvoval schôdzku s Putinom šesťkrát.

Server pripomína, že Orbán sa zmenil až v roku 2010. V prvom cykle vládnutia v rokoch 1998-2002 ho totiž neprijali v Moskve ani raz, v tom čase ale neprišiel do Budapešti ani žiadny najvyšší ruský činiteľ.

Orbán sa s Putinom osobne stretol prvýkrát ešte ako opozičný vodca v roku 2009. Ďalších sedem stretnutí absolvoval už Orbán v pozícii premiéra. Hovorí sa, že Putin sa s Orbánom dohodol na rozšírení atómovej elektrárne v Paksi práve v roku 2009, píše server.

Ruský prezident Vladimir Putin v období uplynulého pol roka navštívil v pondelok Budapešť už druhýkrát. Putin, ktorý v dejisku majstrovstiev sveta v džude v športovej hale Papp László Sportaréna rokoval s Orbánom, po schôdzke vyjadril spokojnosť s vývojom hospodárskej spolupráce medzi Ruskom a Maďarskom.