Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarský prokurátor žiada 20 rokov pre extrémistu Budaházyho

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Budaházy čelí obvineniu z trestného činu terorizmu a prípravy vraždy a úmyselného ťažkého ublíženia na zdraví.

Budapešť 2. mája (TASR) – Prokurátor žiada 20 rokov väzenia pre maďarského extrémistu Györgya Budaházyho v procese, v ktorom je skupina páchateľov obvinená z teroristických útokov v rokoch 2007 a 2008, informovala dnes agentúra MTI.

Skupina páchateľov zaútočila zápalnými fľašami na kancelárie vtedajších vládnucich strán Maďarská socialistická strana (MSZP) a Zväz slobodných demokratov (SZDSZ), ďalej na bydliská vládnych politikov a ministra, ale aj na ďalšie ciele, vrátane kancelárie na predaj lístkov či bary homosexuálov. Pri útokoch sa zranila jediná osoba - moderátor komerčnej spravodajskej televízie Sándor Csintalan, ktorý bol predtým politikom MSZP.

Proces s Budaházym a jeho 16 komplicmi na súde maďarského hlavného mesta sa začal 2. marca 2011. Reč obhajoby sa začne o tri týždne. Rozsudok na prvom stupni bude vynesený pravdepodobne v lete.

Obvinený Budaházy tvrdí, že ide o vykonštruovaný súdny proces, aký v uplynulých 50 rokoch v Maďarsku nemal obdobu.

Budaházy čelí obvineniu z trestného činu terorizmu a prípravy vraždy a úmyselného ťažkého ublíženia na zdraví. Vo vyšetrovacej väzbe je od júna 2009.

Extrémista, ktorému parlamentná strana Hnutie za lepšie Maďarsko-Jobbik vyjadrila viackrát verejne podporu, sa okrem iného zviditeľnil aj účasťou na útoku extrémistov na sídlo štátnej televízie v roku 2006.

Prokuratúra podozrieva tohto muža zo založenia skupiny Hnutie Hunnia, ktorého cieľom bolo, aby útokmi voči parlamentným poslancom ovplyvnil rozhodovanie zákonodarného zboru.