Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Mafiáni údajne pašovali kokaín na palube potopenej Costy Concordie

Na snímke vrak výletnej lode Costa Concordia pri toskánskom ostrove Giglio v pondelok 15. júla 2013. Odstraňovanie vraku bude stáť 500 miliónov eur, teda vyše dvakrát viac než sa pôvodne odhadovalo. Výletná loď Costa Concordia narazila na plytčinu 13. januára 2012. O život prišlo 32 zo 4229 pasažierov. Súdny proces s kapitánom lode Francescom Schettinom sa má začať 17. júla 2013. Foto: TASR/AP

Prítomnosť kokaínu na potopenej lodi údajne potvrdili aj magnetofónové nahrávky rozhovorov medzi členmi zločineckej organizácie.

Rím 31. marca (TASR) - Vyšetrovatelia zistili, že na palube potopenej lode Costa Concordia, ktorá stroskotala v januári 2012 pri brehoch talianskeho ostrova Giglio, prevážali mafiáni obrovskú zásielku kokaínu. Informovali o tom dnes britské noviny Daily Mirror.

Prítomnosť kokaínu na potopenej lodi údajne potvrdili aj magnetofónové nahrávky rozhovorov medzi členmi zločineckej organizácie 'Ndrangheta z talianskej Kalábrie, uviedol server Mirror.co.uk, ktorý sa odvolal na správu britského denníka Independent.

Na jednej z nahrávok mal figurovať aj boss zločineckej skupiny 'Ndrangheta Michelle Rossi, ktorý o stratenej zásielke, potopenej spolu s loďou, zašifrovane referoval jednému zo svojich spolupracovníkov.

Mafiáni zrejme ukryli drogy na palube Costy Concordie bez toho, aby o tom vedeli vysokí dôstojníci či poprední predstavitelia plavebnej spoločnosti.

Vyšetrovatelia tiež uviedli, že tí istí členovia mafiánskeho gangu mali pašovať drogy aj na lodiach medzinárodnej plavebnej MSC a nórskej firmy Norwegian Cruise Lines.

Loď Costa Concordia sa v januári 2012 vychýlila zo svojej plánovanej trasy smerom k ostrovu Giglio, kde narazila na skaliská a čiastočne sa prevrátila. Zo 4229 ľudí na palube zahynulo 32 osôb vrátane pasažierov a členov posádky.

Kapitán Costy Concordie Francesco Schettino, ktorý bol v procese jediným obžalovaným, podľa rozhodnutia súdu nesie vinu za smrť všetkých 32 ľudí. Schettina odsúdili vo februári na 16 rokov väzenia aj z dôvodu, že zapríčinil stroskotanie lode a utiekol v čase, keď mnoho cestujúcich aj členov posádky bolo stále na palube.